Откриха сложни органични молекули на Енцелад

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ JPL-Caltech/Space Science Institute
Ивайло Красимиров

Комплексни органични молекули са открити за първи път в дълбините на спътника на Сатурн, Енцелад, съобщава ново проучване.

Космическите апарати, планирани да започнат работа скоро, могат да проучат това ново откритие, даващо шансове за живот в ледените луни като Енцелад, твърдят изследователите.

Шестият по големина от спътниците на Сатурн, Енцелад, е с диаметър от само 505 километра. Това прави Луната достатъчно малка, за да се побере в границите на щата Аризона.

През 2005 г. космическият кораб „Касини“ на НАСА открива пукнатини от водни изпарения с ледени частици, изригващи от Енцелад. Така беше открито съществуването на гигантски океан, скрит под замръзналата черупка на луната на Сатурн. След като на Земята има живот на практика навсякъде, където има вода, тези открития предполагат, че живот може да съществува и на Енцелад.

Преди това учените са открили само прости органични (въглеродни) съединения, с по-малко от около пет въглеродни атома в облаците на Енцелад. Сега изследователите са открили по-сложни органични молекули от луната, включително някои с размери от най-малко 15 въглеродни атома.

„Това е първото откриване на сложни органични вещества, идващи от извънземен воден свят“, казва водещият автор Франк Постберг, планетарен учен в Хайделбергския университет в Германия.

Учените са анализирали данните, които Касини е събрала, когато е прелетяла над Енцелад, както и когато сондата преминава през пръстена Е на Сатурн, който се състои от ледени зърна, изригнали от Енцелад. Изследователите са открили ледени зърна, натоварени със сложен органичен материал, както в пръстена Е, така и от Енцелад.

Според учените, тези органични материали са били образувани във вътрешността на горещото, скалисто и фрагментирано ядро ​​на Енцелад, от което, според предходното проучване е прониквала водата през порите на повърхността.

„След това органичните вещества се впръскват заедно с горещата вода в океана, чрез хидротермални отвори“, казва Постберг. – Тогава те могат да бъдат транспортирани нагоре до океанската повърхност по стените на многобройни мехурчета газ.

Постберг отбелязва, че повечето от органично заредените ледови зърна, които изследователите са видели, са били от пръстена на Сатурн Е. Това може да подскаже, че тези сложни органични молекули не се възникнали в Енцелад, а вместо това са резултат от химически реакции, предизвикани от слънчева светлина в космоса.

„Въпреки това, ние наблюдаваме най-високата част от тези сложни органични вещества в младите, вътрешни Е пръстени близо до Енцелад , в сравнение със стария, външен Е пръстен далеч от Енцелад“, казва Постберг. „Освен това, ние също виждаме сложните органични вещества директно в облака.“

Учените предупреждават, че тези нови открития не са солидни доказателства за наличието на живот, тъй като биологичните реакции не са единствените потенциални източници на сложни органични молекули. Следващата логична стъпка е да се върнем обратно на Енцелад „и да видим дали има извънземен живот“, каза Постберг. „Никъде другаде, потенциално океанско местообитание не може толкова лесно да бъде изследвано от космическа мисия, както в случая с Енцелад“.

Постберг добавя, че Европейската космическа агенция вече има мисии, Europa Clipper и JUICE, планирани да стартират през 2022 г., които ще посетят Европа и Ганимед, ледените луни на Юпитер, които имат подземни океани. Тези мисии ще проверяват за обитаемост и на тези светове.
Публикацията е на списание Nature.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори