Откриха строителите на подводен загубен град

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© University of East Anglia
Антония Михайлова


Водолази откриха странни обекти край бреговете на гръцки остров, напомнящи колоните на древен град. Първоначално учените решили, че те са дело на изчезнала човешка цивилизация.

Но както се оказва, древните подводни руини са били създадени от самата природа, макар и по доста необичаен начин. Такова е заключението на съвместно изследване на учените от университетите на Източна Англия и Атина.

Причудливото откритие е направено от туристи водолази, гмурнали се недалече от гр. Аликанас. Те открили нещо, което изглеждало като калдъръмени улици, дворове и колонади. Хората решили, че случайно са открили руините на отдавна забравена цивилизация, която е изчезнала, когато вълните са погълнали бреговете на гръцкия остров Закинтос.

© University of East Anglia

© University of East Anglia

Но новото изследване е установило, че това място е било създадено от природни процеси, които са изменили повърхността на дъното в епохата на плиоцена.

„Мястото е открито от водолази и първата ни мисъл беше, че това е древен пристанищен град, загубен в морето. Тъй като външно това място изглеждаше като кръгли основи на колони и под от мозайка. Но по някакви тайнствени причини ние не открихме никакви признаци на живот, например глинени съдове“, отбелязва водещият автор на изследването проф. Джулиан Андрюс (Julian Andrews).

Учените внимателно изследвали минералния състав и текстурата на подводното образувание, използвайки микроскопия, рентгеново оборудване и изотопен метод за анализ.

„Изучихме мястото, което се намира на дълбочина между два и пет метра, и открили, че то има геоложки произход“, казва Андрюс.

„Открихме, че тези бъбрековидни обекти вероятно се явяват резултат на подповърхностен разлом, който не е разкъсал напълно повърхността на морското дъно. Дефектът е позволил на газовете, особено на метана, да излезе от дълбините“, добавя ученият.

И така, било изяснено, че „останките от града“ са създали сулфатредуцираащи бактерии на мястото на непълния разлом, където те започнали да процъфтяват благодарение на метана, просмукващ се през морското дъно. Тяхната жизнена дейност променила химичния състав на морското дъно и създала благоприятни условия за образуването на богат на манган минерал, наречен доломит.

© University of East Anglia

© University of East Anglia

Такива отлагания на минерали са формирали странните подводни „съоръжения“, които напомнили на водолазите на древни постройки, смятат специалистите.

Според археолозите тези съоръжения са се появили преди около три милиона години, а самият процес по тяхното създаване вероятно е отнел стотици хиляди години. Това е много бързо за геоложки процеси, но е много по-дълго, отколкото времето, което човек изразходва за строителството на своите градове.

Да добавим, че такова откритие доста рядко се прави на плитко. Повечето подобни находки са правени на дълбочина стотици, дори хиляди километри.

„Тези обекти се явяват свидетелство за излизането на природния метан, просмукващ се изпод скалите“, заключава Андрюс.

Резултатите от изследването на необичайното природно образувание са публикувани в изданието Marine and Petroleum Geology.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори