Откриха Свещения граал в испанския Леон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Скрийншот: antena3
Антония Михайлова

Испански историци съобщиха за публикувано от тях изследване (Los Reyes del Grial – „Кралете на Граала“) че в базилика в гр. Леон са открили Свещения граал – легендарната чаша, от която според преданията е пил Исус по време на Тайната вечеря и в която са събрали кръвта му след разпятието.

Както твърдят историците Маргарита Торес и Хосе Ортега дел Рио, те открили фрагменти от реликвата след тригодишно търсене в средновековна чаша за причастие, съхранявана в базиликата „Св. Исидор“ в Леон (региона Кастилия–Леон).

Торес и Дел Рио първоначално изследвали мюсюлмански реликви в тази базилика, но както пише The Irish Times, решили да променят темата на търсенето, когато открили в архива два египетски ръкописа, споменаващи Граала.

Въз основа на тези документи историците възстановили пътя на Свещения граал в първото хилядолетие от нашата ера. Според думите им тази чаша дълго време се е съхранявала в една от християнските общини в Йерусалим, мюсюлманите я отнесли в Египет, откъдето през 1054 г. халифът на Кайро я изпратил като подарък на Иберийския полуостров – на емира в Дения, който по-рано помогнал на Египет с продоволствия по време на суша.

През Средновековието голяма част от Испания е била под мюсюлманско управление, но чашата впоследствие е станала притежание на Фердинанд I Кастилски. Чашата била инкрустирана в съд за причастие и реликвата започнала да се нарича „бокала на доня Урака“ – кралица на Кастилия, живяла през XII век. През последния половин век чашата е била изложена в местния музей.

Както твърдят Торес и Дел Рио, въглеродният анализ сочи, че чашата е била изработена между 200 г. пр.н.е. и 100 г. от н.е., но признават, че е невъзможно да се каже дали устните на Исус са я докосвали.

Както отбелязва BBC News, в последно време повече от 200 пъти е обявявано „откриването“ на Свещения граал. Ватиканът признава за истинския Граал чаша, съхранявана в Катедралния събор на Валенсия. Според легендата този, който пие от Граала, може да получи опрощение на греховете или вечен живот.

 

Más vídeos en Antena3

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментари

  • Светият граал, не е чаша!!!И как си представяте от тази царска чаша да е пил Христос, та той не е живял по този начин!

    малко просветена 29 март 2014 16:14 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори