Откриха тунел в пирамидата на ацтеките Уицилопочтли

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Пирамидата Уицилопочтли (Темпло Майор)
Антония Михайлова

Мексикански археолози са открили тунел в ацтекската пирамида Уицилопочтли (Темпло Майор) в древния град Теночтитлан на територията на съвременно Мексико. Той води към две затворени камери, разположени на централна площадка с кръгла форма, съобщава Fox News.

Тунелът има дължина 8,2 метра, ширина 0,5 метра и височина 1,5 метра. Входът в прохода е бил затворен от тритонна плоча, вдигната през 2013 година. В скритото пространство зад нея учените открили златни украшения, кости от орли и останки на две обезглавени деца на 5–7 години, както и затрупан с камъни и пръст тесен проход.

Според археолозите това са свидетелства за ритуални жертвоприношения на древните ацтеки, а камерите може да са били място за кремиране на мъртвите ацтекски владетели.

През 1325–1521 са изгаряли своите водачи. В един от отчетите на на испанските завоеватели се посочва за кремиране, осъществено през 1521 година.

Съвременното состояние на пирамидата Уицилопочтли. Lobato62/wikipedia.org/GFDL

Съвременното състояние на пирамидата Уицилопочтли. Lobato62/wikipedia.org/GFDL

Учените планират да разпечатат входовете към камерите през 2016 година. За първи път тези кухи пространства, разположени под каменен монолит на ацтекския бог на земята Тлалтекутли, са открити през 2007 година при радарно изследване.

По-рано археолозите не са намирали кремирани тела на ацтекски владетели. Ако в камерите бъде открит прах на водачи на изчезналата цивилизация, това ще стане първото подобно откритие, което е важно за културното наследство на Мексико, което и досега се опитва да получи короната на Монтесума (последния император на ацтеките) и щита на Ауизотъл от Световния музей във Виена.

Пирамидата Уицилопочтли представлява комплекс от храмови съоръжения в столицата на ацтеките Теночтитлан. Височината ѝ е достигала 60 метра, а на върха ѝ са били разположени храмове на бога на Слънцето и войната Уицилопочтли и на бога на дъжда и плодородието Тлалок.

Пирамидата е издигната около 1325 година и двеста години по-късно е станала култов център на държавата на ацтеките. Голям част от комплекса Темпло Майор е била разграбена и унищожена от испанските завоеватели през 1521г. Днес са се съхранили останките от долната част на Уицилопочтли, с чиито разкопки се занимават археолозите.

Спорът за короната

Короната на Монтесума се явява уникален и единствен по рода си предмет. Първото споменаване за нея се среща в инвентарен списък от колекцията на австрийския ерцхерцог Фердинанд в замъка Амбрас. Сега тя се намира във Виенския етноложки музей.

Но Мексико иска да си върне короната, като твърди, че тя принадлежи на последния император на ацтеките Монтесума II. Днес няма никакви доказателства, че короната му е принадлежала. Върху съхранените изображения на Монтесума, както и на други владетели на ацтеките, има други корони.

За мексиканците този предмет има огромно значение, но във всеки случай короната ще остане в музея на Виена, тъй като според изследванията тя няма да преживее транспортиране.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори