Откриха връзка между хормоналните контрацептиви и рака на мозъка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Датски медици разкриха възможна връзка между хроничния прием на хормонални средства срещу зачатие и една от най-разпространените форми на рак на мозъка – глиома.

Жените и девойките, които постоянно употребяват хормонални контрацептиви, може да са по-подложени на опасност да станат жертва на глиома – рак на мозъка, твърдят датски биолози в статия, публикувана в British Journal of Clinical Pharmacology.

Почти всички съществуващи днес таблетки срещу зачеване съдържат голямо количество женски хормони, като естроген и прогестини, които потискат овулацията и развитието на яйцеклетката.

За последните години учените са открили множество намеци за това, че подобни препарати може да имат сериозни странични ефекти. Те могат например да предизвикат заболявания на очите, резки изменения в сексуалните предпочитания, както и да са свързани с различни форми на рак, които възникват поради излишъка на хормони в организма.

„Всичко това ни накара да проверим може ли постоянният прием на хормонални контрацептиви да е свързан с увеличения риск от някои видове рак, включително глиома“, казва Девид Гайст от университета в Оденсе (Дания).

За отговор на този въпрос Гайст и колегите му анализирали данните за здравословното състояние на жени, събрани от здравните и социалните служби на Дания за първото десетилетие на XXI век.

Тази информация им позволила да установят и преброят всички девойки и жени в репродуктивна възраст (от 18 до 49 години), в мозъка на които се появили злокачествени образувания по време на този период. Общо от тази форма на рак се разболели над 300 представителки на нежния пол.

Когато учените сравнили колко често вземали контрацептиви тези жени и други жителки на Дания, нестрадащи от рак на мозъка, те открили, че хормоналните препарати действително били свързани с риска от развитие на глиома.

„Важно е да се възприеме увеличението на тези рискове не отделно от всички факти и текущата обстановка, а в техния контекст. Сред групата от сто хиляди жени, способни да продължат рода, включително и тези, които вземат хормонални препарати, може да се очаква появата на пет случая на глиома всяка година.

И макар да сме открили статистически значима връзка между контрацептивите и глиомата, приемът на хормоналните препарати не бива да се прекратява за жените в репродуктивна възраст, ако се разглежда тази ситуация от гледна точка на възможния риск и ползите“, казва Гайст.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори