Откриха загадъчен 3000-годишен замък под езеро в Турция

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

(National Geographic/YouTube)
Ивайло Красимиров

Потъналите градове обикновено са само легенда, но сега археолозите са открили нещо истинско, което се крие дълбоко в езерото Ван в Турция.

След десетилетие на претърсване на второто по големина езеро в Близкия изток е открито изгубено царство на стотици метри под повърхността.

Археолози от университета „Ван Юзюнку Йъл“ обявиха невероятното откритие – огромен 3000-годишен замък, съхранен дълбоко в езерото в невероятно състояние. Изследователите са работили в тясно сътрудничество с независим екип от водолази, за да стигнат до находката си.

Изгубените подводни градове и замъци са популярен мотив във фолклора и местните легенди по света. Както и истории за древни изгубени чудовища, които се крият в дълбоките езера.

Тахсин Джейлан, ръководител на екипа на гмуркачите по проекта, дошъл първо в търсене на чудовище в езерото Ван, но вместо това открил изгубен град.

„Имаше един слух, че може да има нещо под водата, но повечето археолози и музейни служители ни казаха, че няма да открием нищо“, казва той пред Daily Sabah.

Замъкът се разпростира на около километър, със стени на височина 3 или 4 метра, поддържани в много добро състояние от алкалните води на езерото.

Това е, според изследователите, желязна епоха, останала от изгубената цивилизация на Уртату, наричана още Кралство Ван, която процъфтява в района от 9-ти до 6-ти век пр.н.е.

Нивото на водата на езерото обаче се е променило драстично през хилядолетията и нараствайки бавно с течение на времето е покривало части от града.

Други части от древното селище са много по-високо, над бреговата линия и са обект на текущо археологическо проучване.

„Много цивилизации и хора са се били установили около езерото Ван“ – казва Джейлан. „Те наричали езерото „горното море“ и вярвали, че то крие загадъчни неща. С тази вяра в работата си и ние работим, за да разкрием „тайните“ на езерото.“

Работата бавно се отплаща. Миналата година екипът откри 4-километрово квадратно поле от сталагмити, наречени „подводните комини на феите“ под езерото, както и надгробни плочи от епохата Селджук преди около 1000 години.

По-рано тази година те обявиха откритието на руски кораб, за който се смята, че е потънал през 1948 г.

Екипът все още не е успял да установи колко дълбоко стените на замъка са погребани под утайката на езерото и ще е нужна още работа, за да научим повече за структурата и вентуално за хората, които са живели вътре.

„Чудо е, че открихме този замък под водата. Сега е ред на археолозите да разгледат и да кажат повече за историята на замъка“, казва Джейлан.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори