Портите на Ада: нови детайли за странната каменна структура в Саудитска Арабия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Портите на Ада са на билото на вулкан
Ивайло Красимиров

Нови подробности за Портите на Ада: Нови снимки направени от летящ на ниска височина хеликоптер, показаха непознати досега детайли от мистериозната структура от неолита, позната като Портите на ада. Те са в Саудитска Арабия и са на възраст над 9000 години, като за първи път бяха открити на сателитни снимки. Стените от каменната ера са разположени в отдалечен край на Саудитска Арабия, в региона  Хорат Хайбар.

Наречени са „Портите на ада“, защото в стените от камъни има къси, дебели свързващи купчини тухли, които  приличат на затворени порти, гледани отгоре. Археолозите също така са идентифицирали древни каменни стени, които наподобяват формите на крилото на кайт сърф, като в тях има и кръгли конструкции, които са наречени колела или „очи на бик“.

dd58cb79a132f5412d76eb4a86b87b62

Местните бедуини, разбира се, са знаели за каменните структури от много години, но западните археолози се запознават много по-късно с тях, като австралиецът Дейвид Кенеди описва и идентифицира над 400 такива каменни стени в края на 60-те години на миналия век.

Малко по-късно той създава „въздушен фото архив на археологическите обекти в Близкия изток“, инициатива, която продължава и до днес, като в този архив вече има над 140 000 снимки.

b13338ac215ac999294f6d1c7232e73f

Най-новите снимки, направени от хеликоптер, откриват невероятни подробности от стените. От тях става ясно, че Портите на ада са били създадени преди вулканичните изригвания в региона. От снимките става ясно, че някои от стените не са изграждани от натрупани камъни, а по-скоро от блокове подредени в прави линии.

Според Кенеди, някои от структурите около куполите от лава са били използвани за лов. „Структурите, известни като „хвърчилата“, които със сигурност са капани за лов на животни, най-вероятно са стари към 9000 години. Вече намерихме една структура на „хвърчило“ покриваща една от „портите“, което показва, че портата е по-стара. Така със сигурност можем да определим Портите към ада  като неолитна структура“, казва Кенеди пред списание Нюзуик.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори