Открита е една от най-големите пирамиди на маите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© The mind unleashed
Димитър Димитров

Изследователи са потвърдили, че откритата пирамида в акрополиса Тонина в Чияпас, всъщност е една от най-големите, намирани някога. Открита е през 2010 година от Емилияно Гаяга (Emiliano Gallaga) и екипът му като, разкопките били започнати, защото се смятало, че съществува пирамида, построена върху хълм.

© The mind unleashed

© The mind unleashed

Общата височина на сградата е 75 метра, като има седем отделни помещения с различно предназначение – храмове, спални, пазари, административни сгради и други. Някои сравняват пирамидата с изкуствената планина Тлачихуалтепетл в Чолула, която е висока около 70 метра. Изследователите се надяват, че превеждането на йероглифните надписи ще разкрие причините, поради които маите колонизирали този регион. До момента в пирамидата са открити над 300 древни текста, като това прави пирамидата в Тонина един от най-важните исторически и архитектурни паметници.

© The mind unleashed

© The mind unleashed

„Бяхме изключително изненадани, когато разбрахме, че това не е хълм, а изкуствена конструкция, изградена от предиспански архитекти. Цялата структура е била дело на маите“, пояснява Гаяга.

© The mind unleashed

© The mind unleashed

The mind unleashed

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори