Папирус разгоря спор за жената на Христос

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Karen L. King
Антония Михайлова

През септември 2012 година къс от папирус предизвикал сериозни спорове на конференция в Рим.

Мастилото върху артефакта е от I-VIII в., а самият папирус, върху който на коптски език са записани думи на Исус Христос, е датиран към VI–IX в. В него има такива думи като „моята жена“ и „тя може да бъде моя ученичка“.

Радиовъглеродният анализ така и не помогнал на учените да установят датата на изработка на папируса и написването на текста, но е известно, че този, който го е написал, не познавал лично Исус и документът е съставен след I век от нашата ера.

Някои историци преценили, че думите може да се тълкуват като доказателство за това, че Исус Христос е имал жена. Но други учени начело с Карън Кинг от Харвардската школа по богословие опровергали тяхното твърдение.

Кинг смята, че в текста става дума за ролята на жените в ранното християнско общество. Известно е, че Христос е бил следван от много жени, те вярвали със сърцето си в истинността на неговото учение и горещо го изповядвали.

Сред обществото подобно поведение на жените, разбира се, предизвиквало сериозен резонанс. Възможно е именно за този проблем да става дума в късчето от папирус.

Професорът по египтология Лео Депют от университета Браун смята, че артефактът е груба фалшификация, направена преди няколко века. В текста има много грешки, несвойствени за летописците и коптите по принцип, отбелязва той.

Това позволява да се допусне, че го е писал ученик, не особено силен в орфографията и граматиката и вероятно „маскирал“ се като копт. Освен това думите „моята жена“ са отделени с особено дебел шрифт, което е нехарактерно за останалите коптски текстове.

В допълнение думите от папируса резонират със словата от Евангелието на Тома, което не се признава от Вселенските събори, а следователно това предизвиква още повече съмнения в истинността на артефакта.

Vesti.ru

Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори