Парализирана маймуна проходи отново с имплант в мозъка, предстоят тестове с хора

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Електроди, имплантирани в мозъка и гръбнака помогнаха на парализирани маймуни да проходят отново. Невролозите, които стоят зад изследването, съобщиха, че имплантите са възстановили функцията в краката на приматите почти незабавно. Откритията са публикувани в Nature.

Гръбначният мозък на маймуната бил частично прекъснат, така че крайниците на примата не получавали сигнали от мозъка. За да бъде възстановена връзката, учените поставили електроди на ключови места в тялото на маймуната. Импланти били поставени и в мозъка на животното, в частта контролираща движението на крайниците. Бил добавен и безжичен трансмитер (предавател) извън черепа на примата. Електроди били поставени и в протежение на гръбначния мозък под контузията.

Компютърна програма декодирала мозъчните сигнали и ги предавала към електродите в гръбнака. Само в рамките на няколко секунди маймуната вече движела крака си. След няколко дни животното вече ходело на бягаща пътека.

Маймуната можеше да ходи веднага след като възстановихме връзката с гръбначния мозък, без да се налага физиотерапия или някакви тренировки,

казва Еруан Безард, един от авторите на проучването.

monkey-1_custom-1044d04561706346437da540f108946ec2e9fd67-s700-c85

Откритието е невероятен пробив. Това е първият случай, в който импланти помагат на примат да проходи. От години се полагат огромни научни усилия за разработването на технология за парализирани пациенти, но повечето лабораторни опити се правят с гризачи.

„Принципите открити с опитните мишки вече се трансферират към приматите“,

казва Джен Колинджър, биоинженер в Университета Питсбърг.

Резултатите са поразително добри, но учените твърдят, че ще отнеме най-малко десетилетие за фина настройка на технологията, за да може да се приложи при хора. Все пак нашите тела са до голяма степен подобни на тези на приматите и учените вярват, че преходът може да се осъществи и по-бързо.

Вълнуваща част от експеримента е също и фактът, че използваните компоненти са узаконени за употреба при хора в Швейцария. Швейцарски екип, част от проучването вече е започнал клинични тестове с осем души, страдащи от частична парализа на краката. Само в САЩ 282 хиляди души страдат от наранявания на гръбначния мозък.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори