Паяци в тялото ще лекуват човека

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

L Church/Flickr.com
Антония Михайлова


Човекът използва паяжината за медицински цели от древни времена. Наскоро е предложена нова технология: паякът се спуска в човешкото тяло и да тъче паяжина непосредствено на мястото, което се нуждае от изцеление.

Доста учени изследват на свойствата на паяжината в продължение на години, сред тях са признати специалисти – например проф. Фриц Волрат (Fritz Vollrath). Той работи във филиала на Оксфордския университет Silk Group, който е изцяло съсредоточен в изучаването на паяжината и възможностите за нейното практическо приложение.

Още в Древна Гърция паяжината е била използвана за лечение: хората са я поставяли в раните, което предотвратявало загубата на кръв и проникването на инфекции. Било забелязано, че тя отлично съединява увредените участъци от кожата и не се отхвърля.

Днес въз основа на паяжината се създават материали за различни импланти, но това е само „върхът на айсберга“, казва проф. Волрат. Свойствата на паяжината са толкова уникални и обширни, че тя може да се прилага значително по-широко.

Silk Group вече е създала коленни импланти – те имат висока биосъвместимост с човешкото тяло и участват в регенерацията на хрущялната тъкан. Сега се провеждат изпитания на хора, а през 2018 година те ще се използват официално в болниците. Само в САЩ около 600 000 души годишно се нуждаят от имплантиране на колянна става.

Но хората получават най-различни травми и Silk Group търси и други пътища за решение на проблемите с помощта на паяжината. По-конкретно се изучава възможността за преобразуване на нишката в биоматериал във вътрешността на човешкото тяло.

Биосъвместимостта на паяжината в съчетание с нейната висока здравина биха могли да помогнат в укрепването на множество органи с поразена структура.

За създаването на импланти в лабораторни условия учените са използвали различни паяци, включително хищни, а за „работа“ в тялото идеален кандидат може да се окаже безобиден паяк.

В случай че тази идея бъде реализирана, с помощта на паяжината може да се лекуват нервната система, травми на гръбначния стълб и други тежки заболявания.

Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори