Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет невъзможни инженерни чудеса на античния свят

23 юни 2016 г. в 20:47
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:27


Чрез инженерните чудеса на античния свят ние научаваме много за цивилизациите, съществували преди хиляди години.

Структури, които се състоят само от един камък, може да проследят цялата история от епохата на неолита до наши дни. Става дума за така наречените монолитни структури. Те са точно  това, което подсказва и името им –  един голям камък, тежащ стотици тонове, поставен вертикално. Това е обичайна практика в Древен Египет, но вместо термина монолитна структура, ще използваме термина обелиск, който е по-подходящ в случая. Всички обелиски са монолити в смисъл, че всички те се състоят от един каменен блок.

Терминът произлиза от древната гръцка дума „обелискос“ и означава пирон или заострен стълб. Всички обелиски имат четири страни и „пирамидион“ – пирамидоподобна форма в горната част на паметника. Древните египтяни използват термина „текхену“, който също идва от гръцки език, а терминът „обелиск“ става известен в европейските езици. Тези инженерни чудеса стоят на входовете на древни храмове в Египет, но почти всички древни култури са ги строили с различни цели и на различни места.

Червен гранит и други лесни за обработване камъни често са използвани за изработването на тези паметници. Въпреки цялата информация, все още има много въпроси без отговор, свързани с тези инженерни чудеса.

Как са били обработвани толкова огромни камъни без да бъдат увредени? Как са били транспортирани до строителните обекти?

ЕТО НЯКОИ ОТ НАЙ-ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИТЕ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА, КОИТО НЕ ДАВАТ МИРА НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ:

Obelisk-of-Axum

Обелискът на Аксум

Този инженерен шедьовър е на повече от 1700 години и в момента се намира в град Аксум в Етиопия. Той е върнат от Рим, който си го присвоява  през 1937.

Обелискът е висок 24 м и тежи 160 тона. Терминът „стеле“ е вероятно по-точен от обелиск, защото тук липсва пирамидион в горната част, а има полукръгъл елемент, оградена от метални рамки.

Украсен е и е построен в края на античния период през 4 век от поданиците на царството Аксум. Украсата от четирите страни на паметника изобразява две фалшиви врати в основата и прозорец. Въпреки че не е известно кой е заповядал изграждането на обелиска,  размерите му подсказват, че в основата на идеята е един от царете, управлявал царството Аксум през този период.

Luxor-Obelisks

Обелиските от Луксор

Като суперзвезда сред инженерните чудеса на древния свят, този фамозен паметник сега е в двореца Де ла Конкорд в Париж, докато неговия истински „близнак” е  на входа на двореца Луксор в Египет. Обелиските от Луксор са на около 3 000 години, като два от тях са с височина 23 метра.
Историята на разделянето на двата паметника е доста необичайна. Единият от тях е дарен на Франция от Мохамед Али, владетел на Египет през 1830 г. Обелискът е транспортиран с кораб до Франция и е поставен на сегашното му място на 25 октомври 1836 г. До наши дни Луксорските обелиски си остават чудо на античния свят.

Unfinished-Obelisk-of-Aswan

Недовършеният обелиск от Асуан

Асуан се намира в северен Египет и е известен с каменните си кариери. Недовършеният обелиск е сред най-големите, създадени в древността. Висок 42 метра и тежащ почти 1 200 тона, този великолепен паметник никога не е видял дневна светлина. Проектът е изоставен, заради появила се пукнатина в камъка.

В наши дни недовършеният обелиск може да се види в скалата, в която е бил изсечен. Това от своя страна предлага поглед към каменообработващите  техники на древните строители. Знаците, направени от инструментите им, все още са видими, както и линиите, маркиращи местата, където е било сечено. Днес този ценен исторически артефакт е част от музей на открито.

The-Stone-of-the-Pregnant-Woman-or-the-Stone-of-the-South-at-Baalbek-Lebanon

Камъкът на бременната жена или Камъкът на юга в Баалбек, Ливан

Историите за името на този камък са многобройни. Най-популярната е за бременна жена, която излъгала местните хора, че може да премести камъка, ако я хранят, докато тя роди. Според учените този обелиск е построен през римския период. Той все още е прилепнал към скалата, от която е направен, на около 900 метра от храма на Юпитер. В близост до него има още два монолита,  открити в началото на 90-те години.

Камъкът на бременната жена е дълъг почти 21 метра. Според изчисленията на учени геодезисти от Линц теглото му е 1000 тона.

Lateran-Obelisk

Латеранският обелиск

Този обелиск има 1500-годишна история, която буквално спира дъха. Построен е за храма на Амун в Карнак, Египет. В началото на 4 век пр.н.е. римският император Константин Втори поискал да го премести в Константинопол, но вместо това го пренесъл в Рим през 357 г. пр.н.е. Оттогава остава в Рим, но местоположението му е променяно няколко пъти.

Днес се счита за най-високия обелиск в света със своите 45.7 метра. Теглото му първоначално е изчислено на 455 тона. След реконструкция става 4 м по-къс, а теглото му намалява на 330 тона. Сегашното му местоположение е базиликата „Свети Йоан Латерански” в Рим.

Категории на статията:
Археология