800 000-годишна човешка следа в африканската пустиня

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Alfredo Coppa/Sapienza University Rome
Мегавселена
  • 22 юни 2016 г. в 00:08 Последна промяна:
    21 юни 2016 г. в 22:53

Археолози са открили при разкопки отпечатък от крак в пустинята в Югоизточна Еритрея (държава в Източна Африка на брега на Червено море). При изучаването му се оказало, че това може да е първата следа наш прародител – изправения човек (Homo erectus).

По оценките на експертите от Националния музей на Еритрея и Римския университет Ла Сапиенца размерът на крака съответства на съвременния 45-и размер. Отпечатъкът е бил оставен в пясъчни наноси преди около 800 000 години, тоест в доледниковата ера, известна също като еоплейстоцен – тогава на това място е бил брегът на голямо езеро.

„Отпечатъците са се съхранили на закалени от Слънцето пясъчни наноси, които някога са били частично потопени. Засега сме успели да възстановим малка част от тях – около осем квадратни метра площ“, разказва Алфредо Копа (Alfredo Coppa), антрополог от университета Ла Сапиенца.

По думите му посоката на следата отразява движение от север на юг и по-скоро грешка в определянето на собственика на отпечатъка не може да има, тъй като H. erectus е би единственият вид хоминид, населявал тези територии в това време.

Ако това наистина е така, важността на находката е просто неоценима – това е първият известен отпечатък от крак на H. erectus, който ще помогне да се хвърли светлина на еволюционната история на човечеството. Този вид е бил физически близък до съвременния човек, но походката на неговите представители се е отличавала съществено. Отпечатъкът изобразява детайлно положението на пръстите на краката, включително и свода на стъпалото.

Сега по този отпечатък антрополозите възнамеряват да получат нови данни за нашите предци, например следата може да разкаже за масата на тялото на своя собственик, походката и дори социалното поведение.

Seeker

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори