Писмо до извънземните ще пишат британските учени

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Британските астрономи обявиха намерение да подготвят своеобразно „писмо до извънземните“ с кратко описание на човечеството, съобщава ВВС.

Писмото трябвало да помогне на нашите братя по разум да ни открият в Космоса, но учените обещават да не го изпращат, докато не завършат всички научни дебати по целесъобразността на подобни съобщения.

Цял екип от британски астрономи планира, със съдействието на фондацията на Юрий Милнер Breakthrough Initiatives, да подготви своеобразното „писмо за извънземни“. В края на юли руският милиардер Юрий Милнер и британският космолог Стивън Хокинг стартираха инициативата Breakthrough Listen, в която Милнер ще задели 100 милиона долара за подкрепа на проект по търсенето на извънземни цивилизации, който ще бъде изграден на базата на събраните данни от Института по търсене на извънземен разум SETI.

Едно от първите действия на този проект е станал конкурсът Breakthrough Message, в който Милнер и неговите единомишленици предлагат на учените от цял свят да формулират кратко послание до извънземните, което би помогнало да открием извънземен живот чрез уведомяването за нашето съществуване. Наградният фонд на проекта е 1 милион долара.

Редица британски астрономи, срещнали се на Конференцията на британския филиал на SETI в Лийдс, са предложили съвместно да формулират подобно послание. Учените решили да формират специален комитет, който да подготви базовите точки на подобно космическо „писмо в бутилка“ и да реши в каква форма да бъде то – буквено-цифрова, графична или друга.

Когато учените решили да изяснят струва ли си да отправим подобно послание в Космоса, гласовете им се разделили поравно и засега няма единодушие струва ли си подобна инициатива възможния риск. Във всеки случай фондацията на Милнер е обещала да не изпраща писмото, преди „научният свят в широк смисъл да стигне до консенсус“. Ако британските астрономи успеят да спечелят конкурса, те планират да вложат парите от наградата в самия проект SETI.

„Би било много наивно да предполагаме, че извънземните ще дойдат, за да ни изядат или да ни завладеят. Това е много слабо вероятно. Каквото наистина може да се случи, е това, което в последните десетилетия се е случило, когато развитите западни цивилизации са се срещнали с първобитни или слабо развити племена“, отбелязва астрономът и философ Андерс Сандберг (Anders Sandberg) от Оксфордския университет.

По думите му подобен риск е оправдан – сега нашата цивилизация изпитва множество проблеми – от болести до изменения на климата – и пристигането на по-развити извънземни принципно би могло да ни помогне да се справим с тях, опирайки се на опита на пришълците, допълва РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори