Планетата Х като планетата Нибиру

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Caltech/R. Hurt (IPAC)
Антония Михайлова

Астрономи от Испания и Великобритания обвиниха Планетата Х в разрушаване на Слънчевата система. Това означава, че няколко големи небесни тела в резултат на гравитационното ѝ влияние ще напуснат нашата система, става ясно от публикация в arXiv.org.

Използвайки известните ограничения на параметрите на Планетата Х, учените са провели компютърно моделиране в рамките на задачата за N тела. Изследователите се интересували от влиянието на небесния обект върху движението на шестте екстремни транснептунови обекта – небесни тела, намиращи се зад орбитата на Нептун, чиято голяма полуос превишава 150 астрономически единици, а перихелият – 30 астрономически единици.

Моделирането показало, че орбитите на планетите джуджета Седна и кандидата 2012 VP113 ще останат стабилни в близките няколкостотин милиона години. От друга страна, траекториите на транснептуновите обекти 2004 VN112, 2007 TG422 и 2013 RF98 (в диаметър тези небесни тела достигат 100–300 километра) са неустойчиви във времето и след няколко десетки милиони години могат да бъдат изхвърлени от Слънчевата система от Планетата Х.

В средата на януари астрономите обявиха възможното откриване на Планетата Х зад орбитата на Плутон. Потенциалната девета планета в системата се върти около Слънцето по разтеглена орбита и в наклонена спрямо орбитата на Земята плоскост с период от 15 000 години.

С отчитане на наличните данни за Планетата Х други астрономи стигнаха до извода, че радиусът на небесното тяло е 3,7 пъти по-голям от този на Земята. Температурата на нейната атмосфера, състояща се от водород и хелий, е равна на минус 226 градуса по Целзий. Под газовата обвивка при температура минус 63 градуса по Целзий се разполага слой от воден лед.

Новата теория на астрономите неволно напомня за една от популярните версии за апокалипсиса – сблъсък на Земята с огромната „планета убиец“ Нибиру, открита още от шумерите. Наложи се НАСА да опровергае тези твърдения.

„Историята започва с твърдения, че Нибиру – предполагаема планета, открита от шумерите – се е насочила към Земята. Първоначално се смятало, че катастрофата ще се случи през май 2003, но след като нищо не се случило, датата била е преместена за декември 2012.

Нибиру и други предполагаеми планети са интернет измислица. Няма фактически доказателства за такива твърдения. Ако Нибиру или Планетата Х бяха истински и насочени към Земята, астрономите щяха да са ги видели преди поне 10 години и вече щяха да се виждат с просто око.“

Найджъл Уотсън, автор на книгата „Ръководство за разследване на НЛО“ (UFO Investigations Manual), казва:

„Концепцията за Планета Х е крайъгълен камък в теориите на Зекария Сичин. След като изследвал древните шумерски текстове, заключил, че планетата Нибиру се намира след Нептун и посещава нашата част на Слънчевата система веднъж на 3600 години.

Сичин твърди, че Нибиру се е сблъскала с планетата Тиамат, която се намирала между Марс и Юпитер. В резултат на сблъсъка се образувал Астероидният пояс и Земята. Населението на Нибиру се нарича Анунаки – напреднали хуманоиди. Те посещавали планетата ни от хиляди години, а целта им била добив на злато.

Имали нужда от работници в мините и чрез генно инженерство създали Homo sapiens. Това е добре измислена теория, базирана на древните текстове, но по-голямата част от нея е недоказуема, а и концепцията за планета с толкова елиптична орбита не съвпада със сегашното ни разбиране за Слънчевата система.“

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори