Планетите започват да се формират преди раждането на звездата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ ESA, L. Calcada
Антония Михайлова

Наблюдения на формиращи се протопланетни дискове в мъглявината NGC1333 в съзвездие Персей помогнаха на екип планетолози да изяснят, че процесът на образуване на планетите започва дълго преди да възникнат тези дискове и да започнат да се формират звездите, разказал канадски астроном на конференцията на Астрономическото общество на Канада.

„Тези големи зрънца прах, които успяхме да видим, действително се формират извън пределите на протопланетните дискове и след това падат върху тяхната повърхност по време на формирането на звездите, което дава своеобразен времеви „прозорец“ за формирането на планети.

В дадения случай една от първите стъпки по пътя към тяхното раждане може да протича доста по-рано, отколкото смятахме преди, казва Майкъл Чен (Michael Chen) от университета на Виктория (Канада). Чен и колегите му стигнали до този извод, наблюдавайки няколко „зародиша“ на звезди в мъглявината NGC1333, явяваща се част от голяма „звездна люлка“ в съзвездие Персей, на 600 светлинни години от нас.

За разлика от други галактични „родилни домове“ светилата едва са започнали да се формират в този облак молекулярен газ, което дава на учените възможност да разкрият тайните на раждането на звездите и планетите.

© NASA/ ESA, L. Calcada

© NASA/ ESA, L. Calcada

Използвайки орбиталната обсерватория Hershel и наземния телескоп JCMT, планетолозите изучили структурата и измерили размерите на зрънцата прах в няколко десетки звездни зародиша, намиращи се на различни стадии на развитие.

Както показали тези измервания, средният и максималният диаметър на зрънцата в газовопраховите облаци на звездните зародиши били значително повече, отколкото типичните размери на звездния прах в разсеяните газови купове извън пределите на „звездните люлки“. Според Чен и колегите му техният размер може да достига няколко сантиметра, от които според планотолозите се формират първите зародиши на планети.

Като се отчита, че протопланетният диск и самите светила още не са успели да се формират в тези зародиши, може да се говори, че планетите започват да се формират още преди раждането на звездите и много по-рано от времевия период, към който се придържали планетолозите.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори