Планина или море? Любимата ти дестинация за почивка разкрива много неща

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ти си от онези хора, които обичат да се излежават на плажа, по възможност на тропически остров? Нови изследвания твърдят, че това разкрива доста неща за твоята персоналност.

Дали предпочиташ широки и отворени пространства като например край морето или пък харесваш повече планини и гори, по – затворени места? Това оказва се може да помогне в определянето дали си интроверт или екстроверт.

Проучването твърди, че интровертите е по-вероятно да предпочетат гората и планината, докато екстровертите харесват откритите пространства и социалните възможности, които предлага околната среда на плажа.

В изследването, публикувано в Science Direct, са представени пет различни проучвания, разглеждащи връзката между типа персоналност (интроверт срещу екстроверт) и географските локации.

Първото проучване твърди, че хората които харесват повече планината са съответно и повече интровертни в сравнение с хората, които харесват повече морето.

Изводите от второто проучване показват, че когато хората искат да са социални, те избират морето, а когато предпочитат да почиват насаме, разпределят предпочитанията си по равно между планината и морето.

Според номер три, екстровертите се забавляват по трудно в планинска среда, отколкото на плажа.

Студия четири разглежда жители на планински населени места и твърди, че е много по-вероятно те да са интроверти в сравнение с хора, които не живеят на планински места.

В номер пет учените правят експеримент и изпращат интроверти в уединена, гориста местност, за да проверят, дали ще се повиши нивото им на щастие. И тук няма изненада – точно това се е случило.

brazil-998494_640

Рио Де Жанейро, Бразилия

Когато интроверти били разположени на широки, отворени социални места като плажа, те изпитвали някаква доза дискомфорт. И обратно: когато екстроверти били пращани в уединени горски райони, те страдали за комфорта, който им дават широките пространства.

Изследването взима под внимание и други фактори като възраст, раса и пол и твърди, че тези фактори нямат влияние върху предпочитаната дестинация за почивка.

Учените твърдят, че като цяло предпочитаната дестинация не налага типа персоналност, но го насърчава. Това означава, че ако например екстроверт попадне на пълен с други хора плаж, неговите екстровертни качества се активират и той се стреми да бъде още по открит и социален спрямо околните. Докато интровертът се чувства комфортно на уединени места в гората и това негово поведение се насърчава още повече от факта, че се намира точно там.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори