10 знака, че притежаваш напълно развита душа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Как да разберете дали имате напълно развита душа и какво разкрива това за вас?
Да си импулсивен и безгрижен има своето очарование и носи понякога полза, но стоенето на твърда основа и в хармония с вътрешния свят е завоевание, което ще те води до по-велики житейски преживявания.

Не всеки човек със зряла душа твърди, че е щастлив, но щастието често се асоциира с натрупан опит и способност за правилно обмисляне и оценяване на ситуациите, както и със способността за контрол на собствените действия и мисли – така както постъпват много от зрелите хора. Необходимо е време и много усилия, за да се стигне дотам, а когато вече си там,  осъзнаваш, че това е само отправна точка за още повече работа върху себе си и възприятията ти.

Ето някои знаци, които ще ти помогнат да определиш дали си постигнал вътрешен контрол и дали си готов за изкачване на нови стъпала в еволюцията.

1. ПОЗИЦИОНИРАШ СЕ ДОБРЕ В ПРОСТРАНСТВОТО

Знаеш точно къде се намираш в момента, как си стигнал там, къде отиваш и защо го правиш. Това не значи, че не приемаш сериозни аргументи, въз основа на които да променяш посоката.
Най-вероятно има някои неща, които искаш да промениш в живота си, но ги знаеш кои са и имаш екшън план.

2. ИМАШ МИСИЯ В ЖИВОТА

Има нещо, заради което ставаш сутрин от леглото и то е различно от обичайното нервно бързане за работа. Наречи го страст, хоби, цел или вътрешна мотивация – но усещаш, че то те води през всички трудности, проблеми и тежки периоди в живота.

Ако имаш проблем да останеш фокусиран върху постигането на целите си, раздели ги на малки порции и отделяй по час на ден за изпълнението им.

3. МОЖЕШ ДА ПРАВИШ РАЗЛИКА МЕЖДУ ЦЕЛИ И ЖЕЛАНИЯ

Казват, че тялото ти знае най-добре какво иска и от какво има нужда. Тялото е високочувствителна система, чиито радари често са заглушени от мозъка и емоциите ни.

Хората, които имат напълно развита и зряла душа се стараят да не се влияят от моментни слабости и се опитват да култивират по-здравословни навици. Налагането на нов навик отнема само 30 дни, а здравословните и полезни навици представляват машина, която работи за твоето благополучие и щастие.

4. ЕДИНСТВЕНО ТИ ОТГОВАРЯШ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ

Напълно развитите и зрели души носят пълна отговорност за действията си и знаят с голяма точност какво ги е предизвикало или причинило. Те анализират предишния опит и пренасят най-добрите решения или научените уроци.

В резултат имат по-добър контрол върху живота си: всичко започва от дребните неща, например да не купиш половината магазин, заради болезнена раздяла и стига до по-комплицирани ситуации, като например да не игнорираш конфликт, а целенасочено да работиш за разрешаването му.

5. ОТВОРЕН/А СИ ЗА НОВИ НЕЩА

Хората с напълно развита и зряла душа знаят как да намерят точния баланс между това да знаят какво искат и същевременно да са възприемчиви към нови идеи. Те преследват познанието от всякакъв вид и не се страхяват да сменят мнението си, вярванията или да променят вече начертан план.
Тези хора са нетърпеливи да тестват собствените си вярвания и убежденията на другите и са наясно, че нищо не е 100% сигурно.

6. ПРАВИШ РАЗЛИКА МЕЖДУ ИСТИНСКО ЛИДЕРСТВО И ИЗБЛИЦИ НА АРОГАНТНОСТ

Да знаеш кога да се оставиш да бъдеш воден от някой по-компетентен и по-опитен от теб – това е нещо, което напълно развитите и зрели души наричат мъдрост. Въпреки това всички ние често вземаме за чиста монета външни демонстрации на познание и увереност, оставяйки егоистични и наперени индивиди да поемат юздите на властта като напомпват по този начин допълнително собствения си егоизъм и самоувереност.
Развитата душа има свои собствени ролеви модели и често има повече от един лидер, от който да се учи. Способността на тези хора да се учат от най-добрите и да не се фокусират върху единствен човек или идеология превръща самите тях в много добри лидери.

7. ТИ СИ ДОБЪР/А И ВИЖДАШ ПОТЕНЦИАЛА ВЪВ ВСЕКИ ОКОЛО ТЕБ

Уважаваш правото на всеки да има собствено мнение и зачиташ достойнството му. Винаги се стремиш да „извадиш“ най-доброто от другия и се фокусираш върху позитивната страна на нещата и позитивните хора около себе си.

8. ЗАЛАГАШ МНОГО ВИСОКИ СТАНДАРТИ ЗА СЕБЕ СИ И РЯДКО ПОЛУЧАВАШ УДОВЛЕТВОРЕНИЕ ОТ СВЪРШЕНОТО

Това е обратната страна на монетата да си чувствителен и задълбочен човек: усещаш, че това, което вече знаеш няма и една десета от това, което би могъл да знаеш, затова винаги се стремиш към повече.
Перфекционизмът е често срещана заплаха сред зрелите души и знанието кога можеш да си доволен от себе си и да минеш към следващата задача е важно умение, което трябва да се научи и да упражнява редовно.

9. ГОВОРИШ С ЦЕЛ ДА ИМА ЗДРАВОСЛОВНА ДИСКУСИЯ, НЕ ЗА ДА СЕ ИЗТЪКВАШ ИЛИ ДОКАЗВАШ

Развитите души обичат да споделят знание. Този тип хора оценяват ползотворните разговори, но никога не налагат мнението си на другите. Те са овладели изкуството да изслушват и да чуват това, което им се говори до съвършенство.

10. ВДЪХНОВЯВАШ ХОРАТА ОКОЛО ТЕБ ЗА ПОЗИТИВНИ НЕЩА

Искаш най-доброто за хората около теб, а те винаги се стараят да не те разочароват. Ти ги мотивираш да бъдат по-добри и да продължават великите си начинания.

Това са някои основни знаци, които означават само едно нещо: ако виждаш себе си по този начин, постигнал си това или се стремиш да го постигнеш, то ти си една от великите личности на този свят, защото можеш да променяш нещата към по-добро.

За автора: Дорис Палмър е старши редактор в Studyscanner. Има магистърска степен по социални науки и ръководи психологическата секция в Studyscanner.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът · Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори