Планината Аиир в Сахара изглежда от космоса като следа от гигантски крак

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Октомври 31, 2018, НАСА, планината АИИР
Ивайло Красимиров

В средата на пустинята Сахара се издигат върховете на планината Аиир (Aïr). Тя се намира в централен Нигер. За разлика от останалата част от пустинята, тук вали редовно.

Планинската верига е заобиколена от пясъци, издигащи се до 400 метра и в скалните формации живеят редки животински и растителни видове.

НАСА публикува сателитна снимка на региона в реални цветове, която е заснета в хода на програмата „Operational Land Imager“ от американския сателит „Landsat 8“ в края на октомври. Планинската верига формира една от най-големите кръгови структури в света – рядък феномен, произлязъл от вулканичната активност.

От масива се издигат върхове, които се редуват с дълбоки долини. Общо планината се простира на площ от 84 хиляди км2 (за мащаб: България е 111 хиляди км2, бел.ред.). Най-високите върхове на Нигер са именно тук, някои от които се издигат до над 2000 м над морското равнище (като например връх Idoukal-n-Taghès).

Възникването на планинската верига датира от преди милиарди години във времето на периода Докамбрий, първата ера в историята на Земята, когато все още не е имало животни, но за сметка на това – много вулкани. Тяхната магма е запълвала наличните пукнатини и дупки в земната кора на територията на днешен Нигер.

Кръгообразните скални формации, които изграждат планината в наше време, изникват при избухването на магмени камери, оставяйки кръгла следа, която от своя страна след време отново се запълва с магма. Постоянното движение на земната кора, заедно с вулканичната активност са оформили днешния вид на планината.

В южната част на планината се намира и т.нар. Динозавърско гробище на Сахара, където са открити огромни количества кости на измрелите гиганти. Планинската верига Аиир, заедно с   резервата Тенере (Ténéré Natural) са сред най-големите защитени райони на Африка и от 1991 са част от Световното културно наследство под защитата на ЮНЕСКО. От времето на възстанието на туарегите година по-късно районът се води за застрашен.

източник SPIEGEL ONLINE

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори