Плутон е по-голям, отколкото го мислеха

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© JHUAPL
Антония Михайлова

Плутон си върна званието най-голям обект в пояса на Кайпер благодарение на нови данни за неговите размери, получени от сондата „Нови хоризонти“ буквално часове преди историческата среща.

„Нови хоризонти“ е изчислил точния диаметър на Плутон – 2370 километра, и това е малко повече, отколкото очаквали учените и което позволява на главната планета джудже да укрепи своето „лидерство“ сред обектите от пояса на Кайпер, казва Алън Стърн, научният ръководител на Мисията.

„Използвахме три различни методики за измерване на диаметъра на Плутон, използвайки Харон, който не притежава атмосфера, в качеството на образец и опорна точка. Това, че Плутон се оказва по-голям, отколкото смятахме, се оказа изненада за нас“, разказва планетологът.

Според Стърн точният диаметър на Плутон е 2370 километра, плюс-минус 20 километра, което поставя точка в споровете кой от обектите от пояса на Кайпер (гигантски облак от отломки на „строителни материали“ на Слънчевата система) се явява най-голям.

Главен конкурент на Плутон в това „състезание“ беше планетата джудже Ерида, чийто диаметър е 2336 километра. Почти всички учени, опирайки се на измервания от Земята, смятаха, че Плутон отстъпва на Ерида. Измерванията, проведени с помощта на инструментите на „Нови хоризонти“, показали, че това не е така.

Утре „Нови хоризонти“ започва главния етап от своята мисия – сближаването с Плутон и неговите спътници. По време на тази среща сондата временно ще прекрати връзка със Земята, фокусирайки цялото си „внимание“ на изучаването на планетата джудже и нейната свита.

Това не е съвсем безопасна операция – според изчисленията на Стърн и колегите му съществува шанс 1 на 10 000 сондата да се сблъска с микроастероиди около Плутон и да излезе от строя.

Специалистите от НАСА смятат, че това няма да се случи, и се шегуват, че това добавя необходимия „драматичен елемент“ в предстоящото космическо шоу.

Очакваме го: срещата е утре в 14:49 часа.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори