Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По следите на съкровищата на последния император на инките

29 август 2015 г. в 00:08
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:24

Легендата гласи, че пълна със злато съкровищница и мумията на последния император на инките очакват този, който може да намери гроба на Атауалпа. Но никой досега не е успял да открие мястото на последния пристан на екзекутирания император и несметните му богатства.

Търсен в продължение на векове, гробът на последния император на инките се изплъзва от историци и археолози, макар да са били изследвани множество възможни места в Андите и джунглите на Амазонка. Находката би помогнала да се реши неразгадана досега загадка – какво е станало с тялото на Атауалпа, след като е бил екзекутиран от испанците през 1533 година и какво е довело до края на династията и империята.

Атауалпа XIV, последният император на инките. Public Domain

Атауалпа XIV, последният император на инките. Public Domain

Империята на инките е била най-голямата в доколумбова Америка. От столицата Куско в централните перуански Анди империята се е простирала на 3860 километра по Андите (от съвременна Боливия и Перу в Аржентина, Чили, Еквадор и Колумбия) и е била дом за 12 милиона души през XIII и началото на XIV век. Тук говорели на различни езици, строели впечатляващи градове, храмове, тераси и грандиозни крепости.

Атауалпа бил мощен лидер, той взел властта от своя брат по време на гражданска война. Скоро след това обаче новият император попаднал в плен на испанските войски начело с конкистадора Франсиско Писаро.

Картината на Джон Миле „Писаро по време на залавянето на Атауалпа“

Картината на Джон Миле „Писаро по време на залавянето на Атауалпа“

Писаро разказал, че в замяна на живота си Атауалпа предложил да напълни стая с тонове злато и сребро. Но никъде не са открити исторически записки за това, че испанците са се съгласили да освободят императора на инките срещу някакви условия или пари. Те удушили Атауалпа и не е известно какво е станало с неговото богатство и скъпоценни камъни, натрупани от неговите поданици.

Смъртта на Атауалпа проправила пътя на испанските колонизатори и империята на инките рухнала.

Дълги години изследователите изучавали земята на бившата империя, опитвайки се да намерят гроба, но не го открили в град Кахамарка, където умрял Атауалпа. Международни екипи учени са изследвали отдалечения регион в Централен Еквадор, в националния парк Ланганатес, където били открити останки от масивна конструкция, съставена от стоици двутонни блокове.

Наскоро започнали разкопки на 72 километра южно от Кито, в Малки Макай. Изследователите открили там комплекс с останки от древни каменни стени, акведукти и трапецовидни подземни водни канали.

През 2014 година еквадорският историк Тамара Еступинан (Tamara Estupinan) от Френския институт за изследване на Андите (IFEA), открила руините на масивния комплекс Малки Макай на височина 1020 метра. „Това е късна имперска конструкция на инките – зданието тук се състои от няколко правоъгълни стаи, построени от изрязан и полиран камък около трапецовиден площад“, казва тя.

Стените и руините в Малки Макай, Екводор, където търсили гроба на последния император на инките. © National Section of the PAIGH Ecuador

Стените и руините в Малки Макай, Екводор, където търсили гроба на последния император на инките. © National Section of the PAIGH Ecuador

Изследванията потвърдили, че инките са живели в Малки Макай и това може да е още един показател, че е възможно гробът на Атауалпа (или неговите съкровища) да се намират наблизо. Тамара Еступинан смята, че след като Атауалпа е бил убит и погребан по християнските обичаи, то най-верният му човек, Раминахуи, може да е пренесъл останките на безопасно тайно място.

Раминахуи оглавил бунт срещу испанците след смъртта на Атауалпа и се смята, че той може да е построил комплекса Малки Макай в Еквадор, за да скрие там мумията и съкровищата на императора.

Бащата на Атауалпа е роден в град Куенка, което сочи връзката с Еквадор.

За поданиците на императора е било важно Атауалпа да бъде мумифициран, тъй като инките вярвали, че силата на човека остава във физическото тяло и след смъртта. Мумиите се охранявали от поданиците и семействата.

Засега нито останките на Атауалпа, нито съкровищата му са открити, но търсенето продължава. Сега нови експедиции в Еквадор търсят финансиране. Иманяри, търсачи на приключения и археолози не губят надежда да открият последния дом на последния император на инките.

Ancient Origins

Категории на статията:
Легенди