Почвата на Луната и на Марс ще позволи отглеждането на храни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изследователи от Университета Вагенинген в Холандия са произвели култури в симулация на почви от Марс и Луната, разработени от НАСА. Изследването подкрепя идеята, че не само би било възможно да се отглежда храна на Марс и Луната, за да се хранят бъдещите заселници, но може и да се получат жизнеспособни семена от култури, отглеждани там.

Вигер Вамелинк и неговите колеги от Университета Вагенинген (Wageningen), отглеждат десет различни култури, сред които градински кресон, домати, репички, ръж, киноа, спанак, чесън, грах и праз. Изследователите симулираха свойствата на лунния и марсианския реголит и „нормалната“ почва (саксийната почва от Земята) като контрола.

Девет от десетте засети култури растат добре и от тях се берат части годни за храна. Спанакът е изключението. Общото производство на биомаса е било най-високо за контролната почва от Земята, а близо до нея е бил резултата от почвения симулатор на Марс. И двата значително се различават от симулатора на Луната. Семената, произведени от три вида (репичка, ръж и градински крес), са били тествани и успешно покълват.

Статията „Растежът на културите и жизнеспособността на семената на почвата на симулатори на Марс и Луна“ от Вамелинк и колегите му е публикувана в списанието De Gruyter, Open Agriculture.

„Бяхме развълнувани, когато видяхме, че първите домати, отглеждани някога на симулатора на почвата на Марс, стават червени. Това означава, че е направена следващата стъпка към устойчива затворена земеделска екосистема“, казва Вигер Вамелинк

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори