Подготвят новия роувър за Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

След дълъг процес на анализи и разработки НАСА вече е готова с дизайна на новия роувър, който ще бъде изпратен на Марс. Плановете засега са новият изследователски роувър да бъде изстрелян към Червената планета през лятото на 2020 и да пристигне там през февруари 2021 г.

Новият роувър ще изследва район от Марс, който по предварителни данни е имал  благоприятни условия за развитие на микроби и има вероятност да бъдат открити някакви форми на минал живот. Ще бъдат събрани проби от почвата и скалите в района, които ще бъдат складирани на повърхността, за да бъдат докарани на Земята при следващи мисии.

„Роувърът от 2020 г. ще бъде първата стъпка на кампания от мисии, при която подбрани образци от марсианската почва и скали ще бъдат пренесени за изследване на Земята“, казва Джефри Йодър, директор на научния отдел на НАСА във Вашингтон.

За да се спестят време и средства, новият роувър ще прилича много на своя предшественик с шест колела. Разбира се, с много по-съвършено оборудване и нова техника, бъдещият роувър ще има и нови задачи. Една от основните му цели е да открие ресурси и полезни изкопаеми на Червената планета, които могат да се използват и на Земята.

Марс 2020 ще разполага с изцяло нова система за събиране на проби от марсианската повърхност. Ще има инструменти за пробиване, рязане и събиране на пробите, както и „джобове“ за складирането им с цел последващо транспортиране до Земята.

Някои от уредите на марсохода ще търсят останки от минал живот на Марс. Образи с много висока резолюция и три типа спектрографи ще действат, за да се прецени кои скали и образци от почва си струва да се изследват внимателно.

Сензори на борда ще следят за времето и прашните бури, а радар ще изследва геологическите структури под повърхността на Марс.

Бъдещият роувър 2020 ще използва същата система за кацане на планетата, както Curiosity, но ще има възможност да кацне на много по-труден терен. За първи път от повърхността на Марс ще бъдат чути звуци, защото с новия роувър ще бъдат използвани високочувствителни микрофони.

Мисия Марс 2020 е част от Програмата за изследване на Марс на НАСА, която в момента включва два активни роувъра на повърхността на планетата и три сонди в орбита около Червената планета.

Следващият проект е InSight, уред който ще бъде позициониран стационарно на повърхността на Марс през 2018 г. и ще проведе серия от анализи и изследвания на Червената планета.

Тагове:
Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори