„Подписът“ на мозъка предрича емоциите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ddpavumba / FreeDigitalPhotos.net

Димитър Димитров

Изследователи от колежа Дартмут (Dartmouth) са открили начин да предсказват човешките емоции чрез активността на мозъка. Изследването е необикновено заради точността си – над 90 процента. Също така участниците в него били от различни възрастови групи, за да се избегнат отклонения.

„Демонстрирахме по забележителен начин визуализирането на чувствата и разкодирането на емоциите ни чрез мозъчната активност“, казва водещият автор на изследването Люк Чанг (Luke Chang) от колежа в Дартмут. „Емоциите са незаменима част от ежедневието ни и неправилното им регулиране е в основата на много психически разстройства, но досега не бяхме наясно с обработването на емоциите в мозъка. От най-голямо значение за нас е разбирането на невробиологичните механизми, които предизвикват или намаляват негативните емоции.“

Целта на изследователите била да създадат подпис на мозъка, който да предсказва негативните емоции, причинени от различни изображения. На 182 души били показани неприятни снимки – телесни травми, катастрофи, изпражнения и други. Чрез визуализиране на мозъците им, изследователите идентифицирали невралния подпис на негативните емоции.

„Това означава, че визуализирането на мозъка има потенциала да ни показва чувствата на всеки, без дори да имаме представа кой е този човек. Трябва само да погледнем активността на мозъка му“, добавя Чанг.

Новото изследване се различава най-вече с това, че в него са участвали хора от всякакви възрастови групи. Това е позволило на учените да преценят правилно чувствителността и точността на модела си. „Бяхме изненадани да разберем колко точен е нашия модел. Другата изненада беше, че нашият модел предсказваше емоциите на хората по-добре от собствените им мозъци“, завършва Чанг. Откритието е публикувано в списание PLOS Biology.

Science Daily

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори