Полусъница – новата безсъница

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Един от всеки трима британци твърди, че има проблеми със съня, а някои хормонални особености сочат, че жените страдат от безсъние по-често от мъжете. Но изследователите са обърнали внимание на наскоро установено ново нарушение на съня, получило името „полусъница”.Това разстройство е поразило вече голяма част от населението на развитите страни.

Полусъницата е лека форма на безсъние. Неин симптом не е отсъствието на сън, а той по-скоро се характеризира като дрямка. Състоянието е свързано с отслабване на имунната система, депресии, повишено кръвно налягане и сърдечни заболявания. Затова безсънието може да се смята за сериозно разстройство, пагубно влияещо на здравето.

Човекът, страдащ от полусъница, не прекарва нощта, без изобщо да затвори очи, но сънят му постоянно се нарушава, особено след стресови и угрижени дни. Той може да се буди на всеки половин час или дълго да не може да заспи, въртейки се в леглото и натоварвайки мозъка с постоянен поток мисли.

Д-р Нерина Рамлакан, специалист по съня от лондонската болница „Капио Найтингейл”, нарича подобно състояние „газиран сън”. Макар че това не е научен термин, много пациенти твърдят, че чувстват нещо подобно. Те уж заспиват, но това не им носи усещане за почивка. Главата им е пълна с мисли, мозъкът постоянно работи, решавайки разни сложни задачи.

Експертите смятат, че причината нашият мозък да е претоварен с информация изобщо не е в количеството, а в това, че преставаме да правим почивки, докато я поемаме.

Причини за безсъницата и полусъницата

Защо ни наляга такова неприятно разстройство на съня? Учените са хвърлили пет години, за да изяснят този въпрос. Изследвани са над 30 000 души, страдащи от състояние на полусън. Главната причина според изследователите са съвременните технологии. Хората постоянно изпитват стресове, които пречат на нормалния им сън. Работата и домът трябва да бъдат разграничени във времето и пространството. Когато се прибирате вкъщи, трябва да забравяте за служебните дела, смятат експертите.

Може да сте имали стресов ден, но през нощта трябва да дадете на мозъка почивка, за да се събудите напълно обновени. Съвременната почивка обаче също е свързана с компютри и техника, например прибирате се след работа и започвате да правите онлайн покупки, гледате телевизия, общувате с приятели в социалните мрежи, проверявате си пощата и т.н. Тоест мозъкът ви постоянно се намира във възбудено състояние. Когато най-сетне легнете да спите, възникват сериозни проблеми.

Отпуснете мозъка

За да не се претоварва мозъкът ви, най-важното е да му давате почивки. Например няма да четете SMS-и, докато сте в метрото или докато чакате трамвая, за да дадете възможност на мозъка малко да разпусне.

За да спим добре, са необходими следните неща: намаляването или загасването на осветлението освобождава хормона мелатонин, нашата температура за почва да спада, а мозъкът и тялото ни се отпускат. Отпуска се и нервната система и ние превключваме на сън. Ако преди да се отправим към леглото, постоянно използваме ярки уреди, това нарушава естествения цикъл.

Изследванията показват, че ярката светлина намалява изработването на мелатонин с около една четвърт, а хората, които използват мобилните си телефони преди сън, са подложени и на тяхното излъчване. Затова им е трудно да заспят и по-кратко време прекарват в дълбокия стадий на съня. Същото става при ползването на компютър и гледането на телевизия преди сън.

Как да решим проблема?

За щастие полусъницата може да се излекува с прости методи – с промяна на начина на живот и следване на някои препоръки. Първо, не бива да забравяте, че 8-те часа здрав сън започват не в момента, когато легнете в леглото. Това е процес, който изисква определена работа през целия ден.

„Правете кратки почивки за мозъка на всеки час и половина, за да може той да преработи цялата получена информация – съветва д-р Рамлакан. – Пийте повече течности, тогава пикочният ви мехур ще ви откъсва от работа, но когато отивате към тоалетната, не вземайте мобилния телефон.”

Още един начин да почивате е пътуването от работата с градския транспорт или очакването му, което може да ви се стори като загубено време, но това са ценни моменти за почивка на мозъка. Ако все пак не можете да не използвате компютъра или телевизора вечер, поне намалете яркостта на екрана и съкратете времето на пребиваване в мрежата до един час.

Най-ефективният начин да се отървете от полусъницата е изключване на всички устройства един час преди сън. Експертите наричат това „електронен залез”, който ще позволи на естествените системи на организма да се настроят за почивка.

Също така не си проверявайте пощата преди сън, особено ако знаете, че така или иначе нищо конкретно не можете да направите вечерта. Получената информация може да повлияе на вашия сън, така че постоянно да мислите за писмата и да ви е трудно да заспите.

Източник: Daily Mail

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори