Все пак по носа ще познаете лъжеца

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Пинокио не е измислен герой и носът все пак показва лъжеца. Не че носът на неискрения човек ще порасне като този на приказния герой. Просто температурата на върха му се повишава, установиха испански учени.

Те нарекли новото явление „ефектът Пинокио” в чест на известния персонаж от едноименната книга на Карло Колоди, дето носът му пораства всеки път, когато не казва истината.

„Ефектът Пинокио”, или носът като детектор на лъжата

Изследователите от университета на Гранада открили новия ефект, докато наблюдавали инфрачервени изображения на доброволци. Краят на носа им се затоплял, когато те изпитвали притеснение за това, че лъжат.

Макар че човек може да ликвидира този ефект, необходимо му е голямо умствено напрежение, за да охлади носа си.

Защо се случва така? Учените обясняват, че когато човек лъже, това предизвиква промени в тази част на мозъка, която регулира телесната температура.

Учените изяснили също, че температурата в някои части на тялото се променя в зависимост от настроението. Освен носа промени се наблюдават и в очните мускули във вътрешните ъгълчета на очите.

С инфрачервени изображения може дори да се разбере изпитват ли мъжете и жените сексуална възбуда и желание. При възбуда се повишава температурата в областта на гърдите и гениталиите. Изследванията показват също, че жените и мъжете се възбуждат по едно и също време, макар жените да отричали този ефект.

Други признаци на лъжата

Повечето хора лъжат поне по веднъж-дважди на ден. Не е задължително да имате детектор на лъжата, за да разберете дали ви казват истината. Ето няколко признака, които ще ви помогнат да разберете този срещу вас право ли ви дума.

Прекалено ви гледа в очите

Въпреки разпространеното мнение лъжецът не избягва визуалния контакт. Хората принципно прекъсват контакта очи в очи и гледат върху недвижими обекти, за да се фокусират и да си спомнят. Лъжците преднамерено запазват визуалния контакт, за да изглеждат по-искрени.

Учестено дишане

Лъжецът може да започне да диша учестено. Серията на кратки вдишвания и издишвания се сменя с по-дълбоки, а устата може да е прекалено суха.

Промени в гласа

Промени във височината на гласа, запъване, заекване, изкашляне може да сочат, че човекът лъже. Той може да започне да говори прекалено бързо или по-бавно от обикновено.

Необичайният език на тялото

Ако често човек потропва с крак, прави суетни движения с ръцете, повдига рамене, отдалечава се от вас, докосва с ръце лицето си (брадичката, носа), или с други думи – неспокоен е, възможно е той да крие нещо или да не се доизказва. Струва си да обръщате внимание и на изчервяването, бледността или честото примигване.

Съмнителни твърдения

Ако човек говори неща, които си противоречат едно на друго, които са непоследователни или не звучат правдоподобно, имате повод да го заподозрете в лъжа.

Много се защитава

Понякога, когато човек лъже, той започва прекалено силно да се отбранява или да отказва да отговаря на въпроси.

Повторения

Ако човек лъже, той започва да използва едни и същи думи отново и отново, тъй като се опитва да запомни фразите, с които да убеди събеседника си.

Всички изброени неща може да служат само като индикатори, но не прибързвайте с изводите, че някой ви лъже, ако забележите някое от тях. Преди всичко трябва добре да познавате човека срещу вас, за да разграничите лъжливата реакция от истинското и искрено поведение.

Освен това, ако човекът срещу вас просто се смути или притесни, след като го обвините в лъжа, идете му обяснявайте после, че така са ви подшушнали испанските учени.

Така че – умната!

Източник:  NYDailyNews

 

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори