Полярна лисица стигна от Норвегия до Канада за 76 дни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Elise Strømseng/ Norwegian Polar Institute
Ивайло Красимиров

3500 км за 76 дни трябва да е изминала малка полярна лисица. Учените са поставили GPS предавател на младото по-малко от година животно през март 2018 г. на източния бряг на норвежкия остров Шпицберген. Три месеца по-късно то е достигнало до канадския остров Елисмиър.

„Първо не можехме да повярваме,“ казва изследователката Ева Фуглай от Норвежкия полярен институт. Когато преглеждали данните, учените предположили, че животното е мъртво и просто нашийника с GPS-предавателя е пренесен с лодка до Канада. Само че по ледената отсечка, измината от лисицата, не пътуват кораби. Най-северната позиция на животното е била на 84 градуса северна ширина.

Около три седмици след като малката лисица напуска на 26 март 2018 норвежкия остров Шпицберген тя стига до Гренландия и е изминала 1500 километра. Оттам е пробягала още около 2000 километра, за да се озове след общо около три месеца на канадския остров Елисмиър.

Отсечката измината от полярната лисица, според данните на GPS предавателя

Така полярната лисица постига средна скорост от 46 км на ден, но в определени дни е изминавала върху леда и по 155 км на ден, съобщава Фуглай пред специализираното издание Polar Research.

Толкова бързо досега не е известно да се е придвижвала която и да било лисица на толкова дълга отсечка. Досегашният рекордьор е по-възрастно животно, което е изминало 113 км за един ден в Аляска.

Все пак лисицата е правила паузи. В продължение на два дни се движила бавно, с по-малко от 10 км на ден. Учените подозират, че лошо време е задържало пътешественика или пък че лисицата е ловувала морски птици или раци в ледените води.

Полярните лисици използват зимата, за да проникнат в нови региони. Новото изследване показва, колко важно е Гренландия да остане стабилна и да спре да се топи, казва Фуглай. В противен случай жизненото пространство на полярните лисици ще се ограничи силно.

Къде се намира лисицата рекордьор в момента учените не знаят. GPS предавателят й не изпраща сигнал от февруари 2019 г.

Източник SPIEGEL ONLINE

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори