Помахайте на „Касини”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Компютърен модел на бъдещата снимка.
© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

След месец, в първите минути на 20 юли, космическият апарат „Касини”, който се намира на орбита около Сатурн, ще заснеме нашата планета от разстояние над 1 млрд. километра. За първи път такъв исторически момент се съобщава предварително.

Земята ще изглежда на снимката като бледосиня точка между пръстените на Сатурн, а полученото изображение ще стане част от мозаечен портрет на системата на шестата планета, който се създава сега.

„Макар че от разстояние 1,44 млрд. км Земята няма да е повече от пиксел, много ни се иска хората да знаят как изглежда техният дом от Сатурн – пояснява Линда Спилкър от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. – Надяваме се, че няма да пропуснете възможността да помахате на „Касини”, за да изглежда добре на снимката.”

Сондата „Касини” ще пристъпи към получаване на земната част от мозайката в 21,27 часа по Гринуич на 19 юли (0,27 ч. на 20 юли българско време) и ще завърши процедурата 15 минути по-късно. През цялото това време Сатурн ще закрива Слънцето от гледна точка на „Касини”. Местоположението му в сянката ще позволи на апарата по-особено да погледне на пръстените на планетата, което особено радва учените. Колкото до Земята, то в този момент Слънцето ще осветява Северна Америка и част от Атлантическия океан.

За разлика от двете предишни мозайки на системата на Сатурн, съставени през 2006 (тогава също била заснета Земята) и през 2012 г., този път нашата планета и системата на Сатурн за първи път ще бъдат заснети в естествени цветове, тоест такива, каквито би ги видяло човешкото око. Освен това за първи път Земята и Луната ще попаднат в обектива на камерите на „Касини” с най-висока резолюция. Положението на сондата ще й позволи да отправи своето фотооко към Слънцето и съответно към Земята без опасност от увреждане на чувствителните датчици.

Мозайката, съставена през 2006 г. Можете да видите Земята при пълно увеличение на изображението.

„Откакто мозайката, съставена през септември 2006-а, ни позволи да погледнем към Земята през пръстените на Сатурн и стана едно от най-популярните изображения на „Касини”, ми се искаше да повторим това, но да го направим по-добре – признава Каролайн Порко от Института за космически науки в САЩ. – Този път аз реших да кажа това на целия свят, за да може всеки да почувства уникалността на нашата планета и ценността на живота на нея.”

Порко и колегите й изучили траекториите на последните полети на „Касини” (апаратът ще се прости с нас през 2017 година) в търсенето на такива пространствено-времеви точки, когато Земята няма да бъде закрита от пръстените на Сатурн, и се спрели на датата 19 юли 2013 г.

Разбира се, Земята не е единствената и дори не е главната цел на изследването, което ще бъде направено в този ден. От много удобна позиция „Касини” ще повтори изпълнени по-рано наблюдения на Сатурн и неговите пръстени в оптичния и инфрачервения диапазон.

„Погледът откъм Сатурн през пръстените ще позволи да се разгледат най-дребните частици в пръстените с големина почти човешки косъм, които почти е невъзможно да се видят с наземни телескопи – отбелязва Мат Хедман от Корнуелския университет в САЩ. – Особено са ни интересни образуванията в запрашения пръстен Е, който е формиран от гейзерите на Енцелад, магнитното поле на Сатурн и налягането на слънчевото излъчване.”

НАСА се надява, че новото изображение ще заеме почетно място сред такива знаменити снимки като „Изгревът на Земята”, направена през 1968 г. от екипажа на „Аполо 8” от разстояние 380 000 км, и „Синьото петънце”, изпратена от „Вояджър 1” през 1990 г., когато апаратът се е намирал на 6 млрд. километра от нас.

Източник: Jet Propulsion Laboratory

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори