Портативно устройство превръща водата в огън

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Safeflameproject
Антония Михайлова

Сгъстените газове ацетилен и пропан, използвани при заваряване, са лесновъзпламеними и затова са изключително опасни.

Но всички знаем кое не може да се възпламени просто така. Естествено, водата. Като взел под внимание този факт, консорциумът SafeFlame, финансиран от Евросъюза, е разработил иновационна система, която генерира пламък, без да използва нищо друго освен H2O и електричество.

В портативния заваръчен апарат SafeFlame се използва електричество за електролиза на обикновена вода, в хода на която тя се разделя на атоми водород и кислород. След това тези газове се смесват и се нагряват при изхода от дюзата на горелката.

Пропорцията на двата газа може да се настройва, тази функция позволява да се произвеждат различни видове пламък, които могат да се използват за различни видове работа. Освен това може да се регулира както дължината, така и температурата на пламъка благодарение на вариативното количество енергия, подавана към електролизера.

Тъй като системата SafeFlame произвежда водород и кислород директно на мястото на използване, отпада необходимостта от обемисти цилиндрични резервоари, пълни с компресирани запалими газове. Това значително намалява не само вероятността от пожари и взривове, но и разходите за покупка, транспорт и безопасно съхранение на такива газове.

Освен това, тъй като температурата на пламъка може да бъде намалена до най-ниското ниво, необходимо за работа, изгарянията от такива горелки са по-малко опасни. Тази особеност дава възможност да се работи и с „чувствителни” метали, които имат ниска температура на топене.

Самият корпус на горелката не се нагрява, тъй като пламъкът се произвежда навън. Дължината на пламъка и топлинният поток може да се регулират мигновено. С други думи, устройството позволява на потребителите пълен контрол над пламъка.

Прототипът на SafeFlame сега преминава изпитания в различни региони на Европа, а продажбите на по-безопасния заваръчен апарат се планират в близко бъдеще.

Все още не се съобщава възможната цена на устройството, но разработчиците твърдят, че са намерили начин да намалят количеството платина, необходима за електролизата, което съществено е помогнало да се намали стойността на горелката.

Категории на статиите:
Технологии

Коментари

 • И какво отличава това от браун газа открит от Илия Вълков, преди десетилиетия? Тези хора са обикновени плагиати. Собственикът на патентите на браун газа, който живее в щатите дори може да ги съди.

  djigit 25 ноември 2013 01:52 Отговор
  • абсолютно си прав – а дори при производството на браунов газ няма нужда от никаква платина за самата
   електролиза така че брауновия газ и самата горелка сигурно са в пъти по евтини

   mario 2 декември 2013 16:48 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори