Портрет на Рембранд крие друго изображение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Още от 60-те години на ХХ век изкуствоведите знаят за съществуването на скрито изображение под слоя боя на картината на Рембранд „Старец във военна униформа“. Но какво точно е изобразено под портрета, оставаше загадка.

Благодарение на ново изследване с използването на съвременни технологии учените са успели да разгледат в детайли още един портрет – портрет на млад човек.

Картината „Старец във военна униформа“, според експертите, е рисувана от Рембранд през 1630–1631 г. В момента тя се съхранява в музея „Пол Гети“ в Лос Анджелис.

Холандските специалисти, съвместно с техни американски колеги, са представили най-детайлното досега изображнее, скрито под портрета на стареца. На картината е бил изобразен облечен в зелен плащ млад човек в полуанфас (три четвърти спрямо фокуса). Рембранд, скрит портретФигурата на младия мъж е забелязана за първи път през 1968 година при изследване на картината с рентген. Анализът бил проведен в рамките на мащабна работа по систематизация на произведенията на Рембранд.

В бъдеще учените приложили за изучаване портрета метод за неутронна активационна авторадиография, която позволила по-добре да се разгледа скритият портрет.

Но някои детайли все още оставали невидими. По време на последното изследване специалистите използвали данните, получени от неутронната активационна авторадиография и макро рентгенофлуоресцентен анализ (MA-XRF). 001Новият мобилен скенер MA-XRF, разработен от Техническия университет Делфт, позволил да се проведе сканиране на платното в центъра Гети в Лос Анджелис в продължение на 30 часа.

Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори