Последната една година е била най-горещата от 1880-а насам

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ GISS/GSFC
Антония Михайлова


Изминалият месец е счупил поредния топлинен рекорд и е затворил непрекъснатия 12-месечен цикъл с рекордно високи температури на планетата.

Това е най-дългият непрекъснат период на топлинни рекорди от 1880 година насам, става ясно от доклад на Националното управление за океански и атмосферни изследвания в САЩ.

Независимо че в нашите географски ширини вторият пролетен месец беше отбелязан със значително захлаждане, за планетата като цяло априлската температура е отбелязала един от четирите максимума от регистрираните някога през този месец.

Температурата през април е била с 1,98 градуса по Фаренхайт над средната температура на повърхността на Земята през ХХ век, която е била 56,7 градуса по Фаренхайт или 13,72 градуса по Целзий.

В периода от януари до април 2016 година средната световна температура е била с 2,05 градуса по Фаренхайт над средната температура от ХХ век за този период – 54,8 градуса по Фаренхайт или 12,66 градуса по Целзий. Предишният рекорд е бил установен през 2015 година.

Средната световна температура на повърхността на океана за текущия период също е поставила рекорд, превишавайки показателите за периода януари–април на рекордната 1998 година.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори