Повече пийте, по-малко яжте: как да оцелеем в жегите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

След като жегата ни превзе, настъпи не само радост от слънчицето, но и дискомфорт на работното място и вкъщи.

Дълго чакаме топлото време, а когато дойдат жегите, се чудим къде да се сврем. Какво ще ни посъветват експертите – как да оцелеем в жегите, когато трудно се наспиваме в горещите дни, въртим се до среднощ в кревата и сутрин ставаме съсипани?

Лятното безсъние си има физиологично обяснение – когато организмът встъпва във фаза на бърз сън, той по-зле регулира температурата на тялото и организмът се прегрява. В резултат мозъкът, който бди дори когато спим, получава сигнал за тревога и… край на мечтата за сън.

За да се прекъсне порочният кръг и най-после да се наспим, е необходимо само да се научим максимално да снижаваме температурата на тялото.

Д-р Силви Роян-Паро (Sylvie Royant-Parola), психиатър и президент на веригата клиники за лечение на хронични проблеми със съня Réseau Morphée, дава няколко съвета как най-лесно да постигнем това.

Първият и най-важен съвет е да пием повече вода. Най-добре да си поставим до леглото шише с минерална вода и да си отпиваме по малко, докато не се унесем.

Не бива да преяждаме вечер – дългото преработване на храната повишава температурата на тялото. Най-добре да хапнем плод или зеленчук, нетлъсто, бяло месо или риба.

Преди да се отправим към леглото, е добре да вземем прохладен душ. Това овлажнява кожата и охлажда тялото. Ако е много задушно, можем да не се изтриваме изцяло – изпарявайки се от кожата, влагата отнема излишъка топлина.

Винаги – и особено когато е горещо, най-добре да спим в помещение с овлажнен въздух. Ако не разполагате със специален овлажнител, може да използвате други източници на влага – поставете в стаята съд с вода, увесете мокри кърпи, а ако е възможно – и влажни щори. Тези мерки са особено важни за децата, които по-силно от възрастните губят влага.

Не пийте алкохол вечер. Алкохолът разширява съдовете, увеличава честотата на сърцебиенето и повишава температурата на тялото. Под действието му сънят, и така неспокоен поради горещината, се влошава още повече.

И на пръв поглед парадоксален съвет – не лягайте да спите прекалено рано. В жегата най-добре е да се ляга по-късно от обикновено, защото краткият, но ефективен сън „работи“ много по-добре от дългият, но с чести пробуждания. Ако не ви стига почивката през нощта, най-добре да дремвате по 15-20 минути денем.

И накрая, може да се използва вентилатор или климатик, но в този случай е необходимо да се убедите, че потокът на въздуха не е насочен право към вас, иначе рискувате да се простудите.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори