Повсеместно наблюдение: полицаи в Китай носят очила за лицево разпознаване

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Очилата със софтуер за лицево разпознаване позволяват на полицията да идентифицира престъпници в тълпата.
Ивайло Красимиров

Вероятно сте чували за лещите, които се адаптират спрямо светлината и променят цвета си. Вече има обаче и лещи за лицево разпознаване.

Полицаи в Шенджоу, Китай са били забелязани да носят тъмни очила, оборудвани със софтуер за лицево разпознаване, който им позволява да идентифицират престъпници в тълпата.

Този вид очила всъщност се появиха миналата година, но нов репортаж на китайската QQ, публикува серия снимки на очилата в действие.

Китай е много напред в разработването на изкуствен интелект за наблюдение. CCTV системата на страната успя да проследи и засече репортер на BBC само за 7 минути по време на демонстрация през 2017 г.

Но тази нова технология, разработена от LLVision, издига възможностите на китйските власти до съвсем друго ниво. Не само на теория, защото публикации на официоза People’s Daily, дават индикация за подобрение в полицейската работа.

Проследяване, което наистина работи

Сега е много натоварен период за летищата, гарите и инфраструктурата за публичен транспорт в Китай, заради Лунната нова година.

Китайските държавни медии вече съобщиха, че полицаите, носещи новите очила на Източната железопътна гара в Шенджоу, са успели да заловят седем души, издирвани за углавни криминални престъпления. Били са хванати също други 25 души, използващи чужда самоличност.

Очилата за проследяване не само работят, но работят по-добре и по-бързо от традиционните CCTV системи за наблюдение (камерите, разположени из градовете). При тях образът е некачествен (пикселизиран и зърнист), а и дори образът да се наблюдава в реално време, разликата от момента на засичането на някой, който представлява интерес за разследването, до пристигането на властите пак може да му осигури безопасно измъкване.

Очилата са свързани с ръчнопреносимо устройство, което използва софтуер за лицево разпознаване, който сравнява наблюдавания с предварително въведена база данни със снимките на 10 000 заподозрени. Това сравняване в базата данни протича само за една десета от секундата.

„Създавайки очила с изкуствен интелект предоставихме възможност за акуратна обратна връзка в реално време,“ казва пред Wall Street Journal Ву Фей, изпълнителен директор на LLVision. “Можете да решите на мига какво да бъде следващото действие.” Ву все пак добавя, че точността не е на 100%. Страничния „шум“ в околната среда в претъпкан терминал, може да компрометира резултата.

Това обаче не е единственото опасение. Някои смятат, че устройствата биха могли да доведат до расово профилиране и в по-широк смисъл носят потенциала да нарушат правото на уединение и лично пространство на гражданите.

Уилиям Ний, експерт по Китай в Amnesty International, казва пред Wall Street Journal: Това може да направи следенето и наблюдението в Китай още по-повсеместно.

Но очевидно с наличието на тази технология, която тревожно прилича на това, което сме виждали във филма Мисията невъзможна, повсеместното наблюдение вече е започнало.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори