Познаването на архетипите на Юнг може да ти помогне в персоналното и духовното израстване

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Архетипите на Юнг са мощен инструмент за духовна еволюция и могат да ти помогнат да реализираш пълния си потенциал в живота.

Карл Густав Юнг е психиатър и психотерапевт, смятан за наследник на Зигмунд Фройд в науката. Юнг предлага теория, според която личността на всеки човек съдържа елементи на четири основни архетипа. Те представляват модели на поведение и влияят на начина, по който мислим и действаме. Според Юнг тези архетипи са Егото, Персоната, Сянката и Анима/Анимус.

Как разбирането на тези архетипи може да помогне да постигнем потенциала си?

Юнг вярвал, че тези архетипи съдържат елементи от нашата личност, с което трябва да се съобразим, за да изградим пълноценно оформена личност. Той предполагал, че работейки през призмата на архетипите, можем да започнем да избираме действията си, вместо да отговаряме автоматично на това, което ни заобикаля чрез предварително заложени модели, които всъщност не са ни от полза. Юнг твърдял, че работейки чрез архетипите в следния ред, можем да постигнем духовно развитие и да се превърнем в Цяло.

Сянката

Юнг смятал, че персоналните качества, които отхвърляме, потискаме или игнорираме не се губят, а стават част от Неосъзнатото. Така те се превръщат в сянка. Този архетип често е описван като тъмната страна на психиката, представляваща дивото, хаоса и неизвестното.

Ние можем да потискаме наши желания или качества, защото другите не ги одобряват или за да се предпазим от емоционално или физическо нараняване. Например, дете може да се научи да потиска силни емоции като ярост или гняв, защото се страхува, че тези емоции могат сериозно да наранят друг член на семейството.

Ако на по-късен етап ние се нуждаем от тези потиснати качества, Сянката може да започне да се явява в сънищата ни. Може да се появи като змия, чудовище, демон, дракон или друга мрачна или дива фигура. Може да бъдем привлечени от сенчести фигури като злодеите във филмите и литературата. Когато се докосваме до Сянката, това обикновено е знак, че сме готови за началото на нов цикъл в живота си. Можем да изберем да възкресим качествата, които сме потискали и да ги вкараме в употреба. Например мъж, игнорирал грижовната страна на своята натура, за да минава за по-силен и по-смел, може да възстанови това свое качество, когато стане баща.

Според Юнг, интегрирането на аспектите на Сянката в нашата психика е първата крачка към духовното ни израстване.

Анима или Анимус

След като сме интегрирали Сянката, можем да открием елементи на Анима/Анимус в съзнанието си. Анима е женският аспект на неосъзнатото у мъжа, докато Анимус е мъжкият аспект на неосъзнатото при жената. Човешкото същество се състои от баланс на „женски“ и „мъжки“ енергии. Обществото и социалното ни положение може обаче да ни кара да потискаме черти, разглеждани като принадлежност на другия пол. За да бъдем Цели, ние трябва да интегрираме в психиката си и мъжкото и женското.

Женските и мъжките архетипи съдържат микс от позитивни и негативни черти. Когато са небалансирани, ние имаме склонност да се придържаме към стереотипи. Например мъж може да е безскрупулно конкурентен, да прегазва всичко по пътя си, без допълващия женствен аспект на загриженост. И обратно, жена може да е твърде пасивна, без мъжкия конкурентен елемент. За да сме ясни, това са само етикети, които закачаме на съответните атрибути и не съдържат задължително характеристиките на мъжете или на жените.

За да сме Цели, ние трябва да се стремим да балансираме „мъжките“ и „женските“ елементи в психиката си. Сънуването на човек от противоположния пол, може да е знак, че ни е необходим повече баланс. Съзнателно ние можем да допринесем за по-добър баланс, развивайки атрибути, традиционно свързвани с противоположния пол като например настойчивост и загриженост.

Персоната

След като сме открили Сянката и Анима/Анимус, следващата стъпка в духовното ни израстване е осъзнаването на архетипа Персоната. Персоната е начинът, по който се представяме пред света. Думата „персона“ на латински означава „маска“. Ние всички носим маски, които нахлузваме върху себе си при социално взаимодействие и в различни ситуации. Можем да имаме персона за работа, персона за семейството или персона за парти.

Развиваме Сянката си, потискайки черти, които другите не одобряват. В противовес на това, създаваме Персоната, предозирайки онези елементи, които другите окуражават. Персоната често съдържа елемент на удовлетворяване на другите. Трябва да осъзнаваме, че Персоната не е това, което сме, за да можем да позволим на Егото да се развие. Трябва да внимаваме, да не се идентифицираме прекалено близко с Персоната, защото това може да потисне духовното ни израстване. Някой, който е фиксиран в само една Персона, например работохолик, е добре да се идентифицира по-малко с тази персона, вместо това да развие други области на личността си.

Егото

Когато разбираме горните архетипи и ги интегрираме, тогава можем да постигнем добре развито Его.

Егото е онази част от психиката, която актуално се съзнава и чрез която хората обясняват всичко в живота си – мисли, чувства, поведение. Тук се включва процесът на съзнателно формулиране на цели, които определят поведението ни, изборът на начини за постигането им, логическите обяснения, които даваме на нещата и събитията около нас, нашите съзнавани чувства, мисли, спомени, общуване, минал опит, който можем да възпроизведем – с една дума всичко онова, към което се отнасяме съзнателно.

Егото често е представяно като мъдър мъж/мъдра жена. Ако например сънувате такава фигура, значи сте на прав път в постигането на тази интеграция. Може просто да се идентифицирате с мъдри персонажи от филми, телевизия или книги. Това може да се проявява в различни форми като добър шеф, ментор, мъдрец, магьосник …

Познаването на архетипите на Юнг може да представлява мощен инструмент за постигане на вътрешна трансформация. Изучавайки ролята на архетипите в психиката ни, можем да постигнем промяна в поведението си, което да доведе до по-пълна реализация на потенциала ни. Ако някои от архетипите резонират при теб, това може да ти подскаже в кои сектори трябва да работиш чрез лекуване и интеграция.

Категории на статиите:
Психология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори