Прашните бури на Марс са сериозен проблем за техниката

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Ежегодно на Марс се случват големи прашни бури, обхващащи огромна територия и често продължаващи със седмици.

За създателите на земна изследователска техника такива бури се явяват сериозен проблем, става ясно от материал, публикуван на сайта на НАСА, пише РИА Новости.

„Всяка година на Марс се случват умерено големи прашни бури, които обхващат огромна територия и продължават със седмици“, отбелязва Майкъл Смит от центъра „Годърд“ на НАСА. Големите бури обикновено протичат само лятно време в южното полукълбо на Марс.

В същото време, според експертите, марсианските прашни бури все пак не са толкова силни, че да повредят сериозно голямото механично оборудване, например бъдещите марсиански мисии.

Скоростта на вятъра на Марс също не би трябвало да смущава, тъй като плътността на атмосферата на Червената планета е съществено по-малко, отколкото земната.

Но прашните бури вече оказват негативно въздействие на марсоходите, изследващи повърхността на планетата, тъй като полепващият по слънчевите панели прах съществено съкращава количеството слънчева светлина и не позволя на апарата пълноценно да получава енергия.

Освен това вдигнатият в атмосферата праха засенчва панелите на марсоходите от Слънцето. Прахът попада и в движещите механични части на апаратите, което води до проблеми в тяхната работа.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори