Предсказанията на Боб Луц: След 20 години шофирането от хора ще бъде забранено

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Една идея, която доскоро виждахме само в научнофантастичните филми, става все по-реална и популярна. Вече всички разбираме – реализирането й е въпрос само на време, при това обозримо. Денят в който повечето коли по улиците и пътищата ще бъдат автономни и няма да изискват наличието на шофьор наближава.

Вижте само кои фирми разработват автономните автомобили и колко големи инвестиции заделят за това дело. Tesla, Google, Lyft, Uber, General Motors, Ford. Европа и Азия не изостават – Мерцедес, БМВ, Фолксваген, Рено, Тойота …

Повечето от тези автомобилни гиганти не просто проучват въпроса, те вече тестват все по-напреднали в автономността си автомобили.

Когато това се случи обаче и по улиците преобладават автономни автомобили, ще се промени изцяло връзката човек-автомобил. Много вероятно е хората вече да нямат лични автомобили или ако имат такива, те да бъдат само малка част от движещите се по пътищата коли.

Според Боб Луц, бившият вицепрезидент на Дженерал Мотърс, близкото бъдеще е именно такова. Според него, ерата на автомобилите, каквито ги познаваме днес, отминава и всеки производител и дори само любител на четирите колела трябва да се подготви за това.

В списание Automotive News Боб Луц пише: „За стотици години от човешката история конят беше основен източник за транспорт за хората. За последните 120 години тази задача изпълняваха автомобилите. Сега това ще се промени и пътуването ще става чрез стандартизирани модули“.

Той очаква промяната да засегне повечето хора още през следващите 15-20 години. Точката на пречупване ще се случи, когато между 20 и 30% от движещите се по пътищата автомобили станат автономни. Това ще покаже на обществото, че те са по- безопасни от тези управлявани от човек. Следващата стъпка ще бъде законова забрана за управление на автомобили от хора, прогнозира Луц. Сегашните автомобили ще бъдат използвани за скрап.

Боб Луц заявява, че няма да бъде нужно да се чака обществото да одобри и приеме единодушно новите автономни превозни средства. Просто компании, като куриерските и пощенските, като Uber, Lyft, и Amazon, както и много други, ще закупят хиляди автономни автомобили, нужни за техния бизнес. Те ще бъдат последвани от целия бизнес, защото автономните автомобили ще са по-ефективни и ще изискват по-малко разходи.

И още нещо интересно. Според Луц тези автомобили вече няма да са брандирани с марката на своя производител, а с тази на фирмата, която ги ползва.

Боб Луц не е сам в тези прогнози. От NVIDIA  прогнозират автономните коли да започнат да се появяват на пътя след 4-5 години.

В Toyota разработват автомобил с изкуствен интелект, който ще може освен да се движи автономно без човек на волана, също така и да говори с пътниците. И това ще бъде реалност не в далечното бъдеще, а още през 2020 г.  Гугъл е още по-напред и обещава неговият автономен автомобил да бъде на пътя още следващата 2018 година.

Луц прогнозира, че автомобилните производители ще продължат да работят както досега през следващите петнадесетина години. Скоро след това, те ще сменят рязко своята дейност и след 20 години основното производство ще бъде на новия тип автономни коли. Тогава дилърските центрове за продажби, сервизите, дори повечето бензиностанции ще се превърнат в атрибут на миналото. Тогава шофирането от хора няма да бъде повече позволено, предсказва човекът занимавал се с производство на автомобили 47 години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори