Саудитска Арабия започва строителството на супер град

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

На това място трябва да изникне NEOM - град на бъдещето, който да намали зависимостта на Саудитска Арабия от износа на петрол
Ивайло Красимиров

Саудитска Арабия е страната най-големият износител на петрол в света. С падането на цените на ценната суровина през последните години обаче, възникнаха и доста проблеми за бюджета на страната, а там започнаха да мислят за други стимули за икономиката, освен петрола.

Правителството на кралството разработва мега проект, за който се вярва, че може да даде сериозен тласък на икономиката. Започва проектирането на мега град, чието изграждане ще струва поне 500 милиарда долара. Този град ще бъде активна връзка с Египет и Йордания, ще бъде средище на модерна индустрия и ще използва само възобновяема енергия за съществуването си.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман обяви проекта, носещ името NEOM, на конференция за бъдещите инвестиции, проведена в Рияд. Инвестицията за изграждането на този мега град ще дойде от саудитското правителство и от частни инвеститори.

В основите на икономиката на бъдещия град ще стои бизнеса и по-точно индустриалният бизнес. Ще бъде изграждан на площ от 17 хиляди квадратни километра. Това означава повече от 20 пъти размера на град като Ню Йорк (789 км2) или около 15% от територията на България (111 000 км2).

Основната цел на този проект е да намали зависимостта на Саудитска Арабия от износа на петрол. В бъдещия град ще се развиват редица индустрии – биотехнологии, зелена енергетика, обезсоляване на вода, електроника, производство на храни и разбира се в града ще има многобройна индустрия за забавления и прекарване на свободното време.

За ръководител на проекта NEOM е поканен Клаус Клайнфелд, бивш изпълнителен директор в Siemens AG и Alcoa Inc. Започнало е изпълнението на програма за набиране на фонд за строителството на супер – града, като една от първите вноски в него ще дойде от продажбата на 5% от петролният гигант Saudi Aramco, откъдето се очакват към 300 милиарда долара.

Според проекта, NEOM ще се превърне в първият гигантски град в който ще се използва само възобновяема енергия.
Според плановете на Саудитска Арабия, първата част от  NEOM трябва да бъде готова още през 2025г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори