Пресъздават атмосферата на умираща звезда на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA, ESA, and the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration. Acknowledgment: J. Hester (Arizona State University)
Антония Михайлова

Екип астрономи и инженери възнамерява да пресъздаде на Земята атмосферата на умираща звезда.

За да постигне това, проектът Nanocosmos ще построи три петметрови машини, работещи с водород, въглерод, азот, кислород, силиций, титан, желязо и други метали при температура 1500 градуса по Целзий (2732 F).

За първи път в света Nanocosmos ще проектира и построи инсталация, способна да възпроизведе частиците междузвездния прах, които да подражават на физичните и химичните свойства на външните слоеве на умиращи звезди.

Според Хосе Кернихаро, един от ръководителите на проекта, това е сложна, но изпълнима задача:

„Фактически ние искаме да пренесем звездата в лаборатория. Очевидно е, че това е доста сложен обект. Не се готвим да пресъздаваме самата звезда, а само нейната атмосфера, мястото, където се формира междузвездният прах. Как можем да направим това? Със строителството на симулационни камери – две в Испания и една във Франция, за да изучим различните физични и химични процеси, които създават този прах.

Частиците прах, които се формират около умиращите звезди (червени гиганти, планетарни мъглявини и свръхнови) се разпръскват в космическото пространство, където след милиони години те се смесват в нови междузвездни облаци, които раждат звезди и планети. Ние знаем техния състав, но не и тяхната структура или фундаменталните процеси, които водят до тяхното формиране.“

Проектът се нарича „Газ и прах от звездите в лабораторията“ и ще включи 40 инженери и астрономи от цял свят, телескопа ALMA в Чили и множество различни радиотелескопи по цялата планета. Той се финансира от European Research Council (ERC) с 15 милиона евро за срок от шест години.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори