През 2017 ни чака нова пандемия от смъртоносния азиатски грип H2N2

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© James Gathany / Centers for Disease Control and Prevention
Антония Михайлова

Учени и медици през 2017 година може да се сблъскат с нова пандемия на смъртно опасния за човека вирус на грипа H2N2, известен също като азиатски грип.

H2N2 се появил за първи път през 1957 г. в Азия и отнел живота на милиони хора, заявил пред журналисти в четвъртък руският вирусолог Владимир Блинов, директор на отдела по биоинформатика на PanaGene Ltd., съобщава РИА Новости.

Според него нова пандемия на H2N2 е вероятна през 2017 година във връзка с цикличността на вируса, който обикновено се „преповтаря“ на всеки 60 години.

„Сега следим H2N2, но трябва да настъпи рекомбинация между вирусът на птичия грип и свинския грип. Резервоар (източник) трябва да станат свините“, казва Блинов.

По думите му разпространението на вируса, който ще се отличава от този през 1957 г. с различни мутации, ще започне по-скоро от Китай, тъй като там е съсредоточена много голяма популация на свине и птици.

Според Блинов новият вирус H2N2 ще бъде по-малко патогенен например от вируса на свинския грип H1N1, в същото време фармацевтичният отрасъл не е готов за него и няма ефективна ваксина срещу вируса.

„Ваксина може да се направи и за седмица, ако има технология за обратна транскрипция. Тоест това се прави незабавно, но са необходими много добре оборудвани лаборатории“, казал експертът и отбелязал, че в Русия в момента няма такива условия.

Вирусът N2H2 се появил за първи път в Южен Китай през 1957 г. По различни данни в резултат на епидемията в Азия през 1957–1958 година са загинали между един и четири милиона души.

Опасният вирус бил окончателно „изместен“ през 1968 година. През 2005 година Световната здравна организация съобщи, че хората, родени след 1968 година, може да нямат имунитет срещу този вирус.

Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори