През 2024 в мисията на НАСА до Луната ще има и жена

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Ивайло Красимиров

Само 12 души са пътували досега до най-яркия обект в нашето нощно небе – Луната. Всички тези астронавти бяха мъже.

Ако първата мисия на Луната беше „малка стъпка за човека“, следващата мисия ще бъде гигантски скок за жените.

В началото на тази седмица НАСА обяви ускорен и амбициозен план за връщане на Луната само след пет години. Този път космическата агенция иска да направи постоянен лагер на земния спътник. За да стигне до Луната, новата мисия ще използва съвсем различен подход в сравнение с използвания от Аполо.

Като начало ще има специално запазено място в лунната мисия 2024 за жена, първата, която някога ще стъпи на Луната. Самата програма прави поклон към равенството между половете, като името на мисията е това на гръцката богиня и сестра-близнак на Аполон – Артемида.

„Петдесет години след Аполо, програмата на Артемида ще пренесе следващия мъж и първата жена на Луната“, каза шефът на НАСА Бриденстин, цитиран от CNN.

Символично или не, това ще е първият път, когато една жена ще ходи по повърхността на спътника на Земята.

Въпреки предварителния ентусиазъм, някои остават скептични, че мисията ще се случи или поне не в тези срокове. Макар че със сигурност е амбициозен, графикът граничи с нереалистични срокове, смятат скептиците, особено когато знаете, че Конгресът все още не е подписал подобрения бюджет на президента Тръмп, който включва още 1,6 милиарда щатски долара за НАСА през тази година и вероятно милиарди долари допълнително за всяка следваща година.

Освен основното финансиране, мисията ще изисква и най-мощната ракета, която някога е била проектирана, нова система за изстрелване, иновативна система за лунно кацане, плаваща „портална“ станция между Земята и Луната, която в момента не съществува, и чисто нов лунен космически костюми за всеки астронавт.

Шефът на НАСА е оптимист и смята, че краткият график работи в тяхна полза. В специално обръщение към служителите на НАСА, Бриденстин твърди, че забавянето в изпълнението на целта, поставена от вицепрезидента Майк Пенс през март, всъщност би било по-рисковата алтернатива.

„По принцип, колкото по-кратка е програмата, толкова по-малко време отнема, толкова по-малко политически риск изпитваме. С други думи, сега можем да постигнем крайната цел“, твърди той.

Ако всичко се получи както е планирано, Америка ще има преден пост по пътя към Марс, тихо обикалящ в гравитацията между Земята и Луната.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори