Принципите преди всичко

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Като земен знак Козирогът не се задоволява с днешния ден. Той има чувството, че го очаква велико бъдеще. Иска да направи нещо особено, да назове свое някое владение, да се грижи за него, да се нагърби с отговорности в професията, в обществото или в интелектуалната сфера. Притежава прекрасна интуиция, която проявява в борбата за своята независимост и финансова обезпеченост. Подобно на Сатурн, те са издръжливи, упорити и здраво стоят на краката си върху земята.

Обичат закона и го защитават. Като земен знак смята разума за висша заповед. Много добри в практичната работа не заради това, че са учили наука, а са го придобили в книги и внимателни разговори, което им помага да приложат прочетеното или чутото. И се учат не заради ученето. Типичен техен девиз е „Аз използвам”. Неотклонно се стремят към върха, без да се интересуват от препятствията.

Способни на крайно тежка работа и знаят, че успехът е материална сигурност. Програмират труда си и смятат, че светът е задължен пред труда им. Вярват в своите сили, реалисти и внимателни. Не искат да зависят от нечие разположение, затова водят тежка, но справедлива борба. Винаги намират решения, дори на трудните проблеми, умеят ловко да се справят с катастрофите. Стриктни и методични в работата си.

Смятат, че домашното стопанство трябва да е организирано и да функционира като добре смазана машина. Стремят се към ръководна длъжност, рядко остават дълго в подчинена позиция, стараят се да изглеждат кротки, но умеят да хванат бика за рогата и да седнат в шефското кресло, без да им мигне окото.

Никога не отстъпват доброволно. Катерят се по стълбата на успеха, ръководени от честолюбие и стремеж към сигурност. Много обичат парите. Тъй като това е знакът на дълголетието, те се страхуват от старостта и от това да станат зависими. Този страх често ги прави пестеливи и стиснати. На млади години те са възрастни, а на стари са младежи. В детството може да боледуват, но преборили се с болестите, могат да се надяват на дълъг живот. Имат обаче склонност към меланхолия и усамотение. Често се държат така, сякаш в света всеки зависи от себе си. Но в душата си са чувствителни и се нуждаят от признание.

Управител – Сатурн

Принцип на знака – честолюбие, постоянство, старателност, организираност

Козирогът е най-практичният и амбициозен знак на Зодиака. Той е ориентиран на конкретните достижения, обича и умее да планира своя живот. Неговият жизнен път напомня изкачването на алпинист по стръмен склон: бавно, но неотклонно покорява той набелязаната височина, докато не достигне върха. Козирогът е много внимателен и предвидлив. Преди да пристъпи към реализация на поставения стремеж, той внимателно пресмята, събира цялата съпътстваща информация.

Той е прекрасен стратег, проиграва всички възможни варианти на евентуално развитие на събитието и винаги се страхува от провал на замисленото. Има ярко изразени организаторски способности. Решенията си взима бавно, но винаги добре обмислено. При това се опира на действащите закони, на инструкциите и възможностите за поощрения от висшестоящите. Най-ярко цялата палитра на талантите му се проявява, когато заема ръководна длъжност.

Козирогът е естествен организатор, човек на делото. Всяка дейност, която той започва, придобива ясна структура, срок на изпълнение, йерархия. Противно на общественото мнение обаче емоционалният свят в никакъв случай не е затворена врата за Козирога. Но той обикновено отчита емоциите като фактор, който може да повлияе на изпълнението на задачата. Затова често манипулира чувствата на другите. Организаторските таланти направляват Козирога в административната дейност, сред тях има много талантливи бизнесмени, социолози.

Изобщо властта във всичките й проявления силно привлича Козирозите. Способността им за абстрактно мислене, любов към точността и акуратността им помага да заеме върховната позиция, напредвайки в различни научни достижения.

В личния живот представителите на този знак също биха искала всичко да се развива по план. Затова често се женят (омъжват) по сметка. Понякога сметката се оказва доста точна и Козирогът се сдобива с щастие за остатъка от живота си. В противен случай под табелата на сполучливо семейство се крие един дълбоко страдащ човек. Козирозите са консервативни, тях ги привличат традиционните форми на семейно огнище, а именно: мъжът си е на мястото и е глава на семейството, а жената има грижата за домашните дела.

Светли страни:

  •  практичен и разумен;
  •   честолюбив и дисциплиниран;
  •   практичен и съвестен;
  •   има чувство за хумор и защитава другите.

Тъмни страни:

  •  песимист и фаталист;
  •  догматичен и закостенял;
  •   пресметлив и стиснат.

Знакът Козирог е един от най-стабилните и сериозните от знаците на Зодиака. Това са независими хора, уверени в себе си, волеви и спокойни. Те са трудолюбиви, безстрастни, умни, практични, отговорни, настоятелни, внимателни понякога до крайност, способни упорито да се движат към целта си дотогава, докато тя не бъде достигната.

Козирозите са едни от най-сигурните работници практически във всички сфери и могат да доведат докрай и до съвършенство дори и тези проекти, от които всички са се отказали отдавна. Винаги установяват високи стандарти за себе си и другите, стремят се да бъдат честни, критични са към себе си, уважават дисциплината и изискват много от своите подчинени. Методично, упорито и с инат те вървят към целите си и дори другите да се откажат от борбата и да са паднали някъде по пътя, Козирогът продължава напред. За постигането на целите си е готов да се откаже дори от лични отношения.

Козирогът е един от тези, които могат да постигнат високи резултати с минимални загуби и са способни да водят няколко проекта едновременно. Той е честен, не му е присъща подлостта, проявява уважение към властите, но ако самият той заема висока позиция, то е готов да изслушва подчинените си. От хората, с които работи, Козирогът очаква дисциплинирано да изпълняват задълженията си и да осъществяват задачите на най-високо ниво. Взискателността им обаче е справедлива.

Впрочем, не са му чужди пристъпите на меланхолия и песимизъм – в такива моменти Козирогът не е в състояние да се владее, изпада във фатализъм и депресия. В друг момент емоционалното му състояние се променя и пред вас ще застане възторжен и абсолютно щастлив Козирог, сгряващ с чувство за хумор околните.

Ако тези скокове в настроенията се повтарят често, то е добре да потърсят квалифицирана помощ, както и да използват медитативни практики. Това са опасни състояния, тъй като Козирозите по-често от другите знаци на Зодиака може да унищожат резултатите от усилията си в пристъп на внезапен неконтролиран пристъп на лекомислие. Впрочем Козирогът има ярко изразен интерес към окултизма и може да го съхрани дълго, независимо от скептичния му ум.

Интелектът на Козирога е изтънчен, той дълбоко и внимателно анализира всички възможни последствия, преди да вземе окончателно решение. Предпочита „най-безопасния” вариант. Той е логичен, добре се концентрира може дори да прояви коварство и да примами противниците си в капана. Понеже обаче такава хитрост е против неговата същност, после ще обвинява себе си.

В личните отношения обаче не всичко се нарежда гладко. Козирогът е егоистичен знак, но не прекалено. Внимателен и предпазлив по отношение на околните – предпочитат да не се месят в делата на другите и се стараят да ограничават намесата на околните в собствените си дела. И често привлича хора, които не го разбират. Към случайните познати той е тактичен, дипломатичен и доста прикрит. Има няколко добри приятели и се пази да не минат на страната на враговете му. Невинаги има успех сред противоположния пол, но в брака са верни и доста ревниви. Бракът при повечето Козирози е един и е за цял живот.

 

ПРОБЛЕМИ И ТЯХНОТО РЕШЕНИЕ

ПРОБЛЕМ: Хората често се възползват от вас и от добродушието ви.

РЕШЕНИЕ: Бъдете по-внимателни с вашата благосклонност и подбирайте по-стриктно хората, с които общувате.

ПРОБЛЕМ: След като са получили нещо от вас, започват да ви игнорират.

РЕШЕНИЕ: Проверете причините, поради които това се случва. Ако в нищо не сте виновни и не сте допускали пропуски, постарайте се занапред да сте по-внимателни в контактите.

ПРОБЛЕМ: Колегите не желаят да работят толкова интензивно като вас.

РЕШЕНИЕ: Сравнете показателите на колегите си с „нормата”. Ако прекалено много изисквате от тях, постарайте се да снизите изискванията. Демонстрирайте екипност, създавайте колектив, където всеки ще работи в тандем наравно с другите.

ПРОБЛЕМ: Всички са прекалено уморени, за да завършат започнатите проекти.

РЕШЕНИЕ: Старайте се да не започвате прекалено много неща едновременно или в близко време помежду си. Разпределете натоварването и последователно завършвайте проектите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори