Привечер мозъкът се смалява

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Размерът на човешкия мозък се мени през денонощието – привечер той се смалява, а сутрин достига нормалната си големина, като се възстановява през нощта. До този извод са стигнали канадски невролози.

Изследването е дело на медиците от Монреалския неврологичен институт. Резултатите са публикувани в сп. Neuroimage. Специалистите изучили 3269 томографски снимки на главния мозък на пациенти с множествена склероза и още 6114 на хора, страдащи от Алцхаймер.

При едни и същи хора през деня мозъкът търпял промени. Във вечерните часове обемът на мозъчната тъкан в черепа намалява (с 0,18% при страдащите от множествена склероза и с 0,44% при втората категория участници в експеримента). Медиците смятат, че в периода на съня течността, струпваща се в долната част на тялото, се преразпределя, изпълва тъканите на мозъка и увеличава неговия обем.

Учени от различни научни институти по света вече са открили връзка между размера на мозъка и възрастта: той наистина достига пик приблизително към 40-те години, като след това започва да се смалява. Има изследване за измененията на мозъка на жените по време на менструалния цикъл. Зависимостта на обема на мозъка от времето на денонощието не е изучавано досега. Освен това във всички предишни изследвания са разглеждани значително по-малко примери.

Това научно изследване не отговаря на всички въпроси – то може да се продължи с включването на данни за здрави хора. Едновременно с това то е полезно още сега – на първо място в медицинските институти при определяне на времето на томографията. Поради денонощните изменения на мозъчния обем резултатите може да се окажат не съвсем коректни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори