Призрачен експеримент накара участниците да повярват в привидения

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учените най-после изясниха откъде се вземат призраците. Здрави участници в научен експеримент повярваха, че ги заобикалят привидения.

Новото изследване показало, че усещането за присъствието на безтелесна същност възниква в мозъка на човека.

Швейцарски изследователи с помощта на роботизирани механизми изменяли невронните сигнали, постъпващи в мозъка на доброволците със завързани очи.

Двама от участниците били толкова уплашени, че помолили експериментът да бъде спрян. Те преброили до себе си до четири фантомни същества, които докосвали гърбовете им с невидими пръсти.

Илюзията за присъствие на безтелесна същност предизвикала задръжка в обработката на информация в мозъка – тя изменяла функциите на областите, координиращи движенията на тялото и неговото положение в пространството.

Малка намеса в работата на мозъка била достатъчна, за да се убедят хората да повярват в съществуването на привидения. Мозъкът грешно възприемал сигналите и карал човека да приема собственото си тяло за чуждо.

Резултатите от изследването показват защо някои хора усещат до себе си разни невидими същества, понякога дори ангели и демони.

Много често подобно усещане възниква у хора, озовали се в екстремни ситуации, съпровождани с емоционално напрежение, например пътешественици, алпинисти или преживяващи загуба на близък човек. Подобни преживявания може да изпитат и пациенти с неврологични заболявания – като епилепсия, мигрена и шизофрения.

„Нашият експеримент породи усещането за присъствие на извънземно същество в лабораторията. Той показа, че то може да се появи при нормални условия, в резултат на просто изкривяване на сензорно-моторните сигнали“, обяснява ръководителят на изследването Олаф Бланке, професор от Швейцарския федерален институт за технологии (EPFL).

Учените завързали очите на доброволците и ги подканили да управляват робот пред тях. Същите движения изпълнявал друг робот, който ги докосвал по гърбовете. Синхронността на движенията създавала у участниците в експеримента илюзия, че се докосват до собственото си тяло.

Свикнали с това, те не чувствали нищо необичайно. Но когато роботът, стоящ зад гърба им, започнал да се движи с малко забавяне, доброволците обявили, че усещат нечие присъствие. На някои им се струвало, че ги наблюдават и ги докосват едновременно няколко призрака.

Според учените нашият мозък получава информация за разположението на тялото в пространството от няколко източника. В нормални условия се създава цялостна картина на самосъзнанието. Но ако в работата на системите настъпи грешка, обикновено свързана с болест (в дадения случай – роботът), то мозъкът дублира образа на тялото и го възприема като чуждо.

Преди провеждането на експеримента изследователите провели сканиране на мозъка на 12 души с неврологични разстройства, които в миналото, както казвали самите те, усещали присъствието на призраци.

У всички пациенти били открити увреждания в определени мозъчни области, отговарящи за самосъзнанието, движенията на тялото и неговата ориентация в пространството.

По такъв начин изследването показало, че привиденията съществуват само в нашите глави.

Резултатите от експеримента са публикувани в сп. Current Biology.

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори