Призрачен град изплува над Китай (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В небето над китайската населена местност Фошан е заснет гигантски призрачен град. Сред облаците ясно проблясват очертанията на съвременен мегаполис с небостъргачи. Версията за видеомонтаж вече е напълно изключена от интернет потребителите.

Приказният град в продължение на няколко минути можели да наблюдават стотици местни жители. Така че по-скоро става дума за рядък тип мираж, известен като Фата Моргана.

Съдейки по записа на необичайното явление, качено в YouTube, небесният град изплувал над Фошан на 7 октомври. На 12 октомври аналогично явление наблюдавали в небето над провинция Дзянси. Там необичайното зрелище се задържало половин час, съобщава сайтът Mysterious Universe.

За природата на подобни явления в ефира на канала „Россия 24“ разказва водещият специалист от Центъра на времето ФОБОС Вадим Заводченков.

„Фата Моргана е условие, когато наблюдателят, намиращ се на земята, може да види предмети, намиращи се зад линията на хоризонта. Това явление е достатъчно рядко, но не може да се каже, че е уникално“, отбелязва експертът.

Става дума а това, че атмосферата се състои от различни свойства, имащи различна плътност и различна температура. На границите на тези слоеве се създават добри условия за пречупване на светлината.

„В условията на спокойна атмосфера наблюдателят наистина може да види предмети, намиращи се далече зад линията на хоризонта“, отбелязва той.

Повече за Фата Моргана и други оптични явления можете да научите тук.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори