Прогнозите на сп. „Футурист” за 2013 г. и нататък

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Victor Habbick / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

За изминалите години „Поглед в бъдещето” е успяло да предскаже събития като появата на интернет, виртуалната реалност, финансовата криза от 2008 г. и края на Студената война. Но тези прогнози са имали доста общ характер. Надяваме се, че този отчет, посветен на разработките в сферата на бизнеса и икономиката, демографията, енергетиката, околната среда, здравето и медицината, ресурсите, обществото и ценностите му, както и технологиите, ще ви вдъхновят към собствени изследвания и ще ви позволят да яхнете новите възможности на идващото десетилетие.

А сега без излишни думи преминаваме непосредствено към прогнозите.

Скоро невробиолозите ще предсказват действията ви по-добре от вас самите

Намерението да направите нещо – например да вземете чашата от масата, се обуславя от приток на кръв към определена област от мозъка. Така, изучавайки движението на кръвта в мозъка, учените могат да разберат какво има наум човек. Според изследователите от университета на Западен Онтарио една от възможните сфери на приложение на даденото откритие е създаването на протези, способни да реагират на сигналите от мозъка.

Бъдещите автомобили не само ще използват, но и ще произвеждат енергия

Схемата, предлагана от Делфтския технологичен университет, Холандия, предполага използването на резервоарите на паркираните електроавтомобили за преработване на биогаз или водород в допълнително електричество. А собствениците им ще получават възнаграждение според количеството изработена енергия.

Аквапонична система за преработка във всяка кухня

Бъдещите „ферми” може да се състоят от домакинства, преработващи своите хранителни продукти за собствен аквариум. Аквапоничната система, разработвана от инженерите еколози на компанията SUNY, подразбира използването на остатъци храна за тилапии или други риби. Смисълът е в това да се съкрати количеството хранителни отпадъци и да поевтинее развъждането на риба.

Броят на работните места може да намалее, но безработица няма да има

Възможно е повече да няма закрити работни места. Но вместо да се вълнуваме от безработицата, работниците на бъдещето ще се съсредоточат в развиването на много навици, които ще им осигурят достойна работа по всяко време. Главното ще се състои в откриването на изискванията за работата и нейното изпълнение, смята финансовият съветник Джеймс Лий.

След 2020 г. ще настъпи нова космическа ера, която ще се ознаменува с конкуренция сред смели богаташи.

Докато правителствената програма на САЩ за совалките беше спряна, такива предприемачи като Пол Алън, Елън Мъск, Ричард Брансън и Джеф Безос планират нискоорбитални комерсиални рейсове за превоз на пътници до всяка точка на планетата за няколко часа. Трудностите са в усъвършенстването на съществуващите технологии, развитието на международната дейност, създаването на нова инфраструктура и преодоляването на правните пречки.

„Облаците” ще поумнеят и ще престанат да бъдат просто място за съхраняване на данни

Клауд интелектът ще се развие още и ще заеме стабилно място във всекидневния ни живот. Виртуалният помощник ще може например да прави седмичното меню за всеки член на семейството в съответствие със здравословното му състояние, потребностите на организма му и вкусовите предпочитания, смятат консултантите футуристи Крис Карбън и Кристин Наут.

Поддържането на репутация ще стане задача от първостепенна важност за всички фирми

Според Робърт Моран репутацията на всяка организация ще бъде измерена и поместена в информационна система с географски етикети. Ние ще можем да предпочетем един ресторант пред друг, ако приложението на мобилния телефон ни предупреди за наказания от службата по здравеопазване или негативни отзиви на клиенти.

През следващите десет години роботите ще станат нежни медицински сестри

Роботите по-добре се справят с повдигането и преместването на болните, отколкото медицинските сестри, но силните им крайници не са достатъчно чувствителни. Японците усъвършенстват RIBA II (робот за интерактивна помощ) и снабдяват с датчици гърдите и ръцете му, за да може той да бъде по-нежен с пациентите.

Шумът и други видове заобикалящи ни „замърсяващи” енергии ще се използват за захранване

Изследователи от Технологичния институт на Джорджия усвояват методи за преобразуване на енергията от заобикалящите ни микровълни в електричество за захранване на малки устройства. А физикът Дураджит Сън от университета на Бъфало изучава начините за получаване на енергия от колебанията на пътните настилки и самолетните писти.

Източник: World Future Society

Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори