Пулсът на колата се сля с човешкото сърце (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Lexus Australia е представила концептуален автомобил, способен да „бие“ заедно със сърцето на водача. За демонстрация е използвано купето RC-F, а колата е получила името Heartbeat car.

Автомобилът е снабден със светодиодни панели и специална електролуминесцентна боя, която свети при подаване на ток. Честотата на сърцебиенето на шофьора се фиксира с обикновен биометричен датчик и се предава по безжичен път на блока за управление, който регулира степента на осветление на отделните елементи.

Необичайната концепция на оформление на автомобила е разработена от австралийския филиал на Lexus с подкрепа на компанията M&C Saatchi Australia, а разработчик на боята се явява американската фирма Lumilor. Светодиодните панери и луминесцентното покритие получават електричество от допълнителен акумулатор. В статично състояние колата по нищо не се отличава от всяка друга със стандартно покритие.

„Видяхме какво се случва със сърцебиенето на човека на пътническата седалка, когато спортна кола се управлява от професионален водач. При навлизане в завои с висока скорост сърцето полудява, именно този ефект решихме да визуализираме за демонстрация на особената връзка между човека и автомобила“, казва директорът по иновации на M&C Saatchi Бeн Купъp.

Разработката на „сърцемобила“ е продължила повече от шест месеца. Според Купър този автомобил се явява демонстрация на възможностите на новите технологии и скорошната му поява в серийно производство не се очаква. Впрочем теоретично мигащите панели може да се използват за дублиране на мигач в тъмното или оповестяване за ускорение, предлага той.

За да свети автомобилът заедно с честотата на пулса, водачът трябва да постави сензори на тялото си. Демонстрацията е по-скоро успешен маркетингов ход. Според представители на Lexus концепцията е създадена, за да „покаже емоциите на водача при управлението на RC F“.

Създаването на „коли със сърцебиене“ е отнело около шест месеца. Автомобилът засега е само в един екземпляр и едва ли скоро ще се появи по пътищата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Автомобили

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори