Първи полет за Airlander 10, най-дългото въздухоплавателно средство в света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Гигантският хибриден хелиев дирижабъл „Airlander 10“, който е най-големият въздухоплавателен съд в света, излетя за пръв път от летището в Кардингтън, Централна Англия, съобщи Асошиейтед прес.

Внушителният 92-метров дирижабъл обиколи района, наблюдаван от стотици хора, паркирали автомобилите си по периметъра на летището, и кацна на него след половин час.

„Еърлендър 10“ е хибрид между дирижабъл, хеликоптер и самолет. Той може да остане във въздуха до две седмици. Предназначен е да превозва повече товари от обикновените самолети с по-малко гориво. На височина може да се издига до 4900 м, а максималната му скорост е 148 км/ч. Засега „Еърлендър 10“ може да превозва до 10 метрични тона пътници или товари. Разработилата го e британска компания „Хайбрид еър виикълс“ (Hybrid Air vehicles), която се надява до 2020 г. да създаде още по-голям дирижабъл с вместимост 50 метрични тона.

За излитането на „Еърлендър 10“ не е необходима писта, също както при хеликоптерите. Освен това превозът с него е по-евтин и по-екологичен, изтъкна Стивън Макгленън, изпълнителен директор на „Хайбрид еър виикълс“.

Заради характерната си форма дирижабълът е наричан „летящия задник“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори