Първи с извънземни ще се срещнат роботи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© chainats / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Експерт в областта на астрономията твърди, че първият контакт с извънземни същества по-скоро ще бъде осъществен от роботи, а не от хора. Ученият смята също така, че към 2100 година човекът ще може да се пресели на друга планета, пише изданието The Telegraph.

В изказване на фестивала на науката в английския град Челтнъм лорд Мартин Рийс (Lord Martin Rees), професор астроном от Кралската обсерватория в Гринуич, заявил, че в бъдеще вместо от хора Космосът ще се усвоява от роботи. По думите му машините ще търсят извънземен живот, а също ще контактуват с тези, които вероятно търсят нас.

„Смятам за висока вероятността, че в близките няколко столетия машините ще притежават висш интелект. Те ще се занимават с изследвания на Космоса, а не човекът. Машините не са органични, затова ще им е по-лесно да се разпространяват извън пределите на Земята“, обяснил ученият.

„Ако откриете сигнал от SETI [търсене на извънземен разум], то по-вероятно е той да е от машини, а не от органични същества.“

72-годишният астроном добавил, че изкуственият интелект ще стане господстващ на Земята, а до преселването на хората на друга планета остават не чак толкова много години:

„Към края на века някои хора ще живеят далече от Земята. Да им пожелаем успех в генетичното адаптиране на своето потомство. Това ще бъде началото на постчовешката ера, тъй като хората ще започнат да еволюират в нов вид.“

Според оценките на експерта в близките 50 години хората ще съставят подробна карта на всички обекти от Слънчевата система. Безспорно, това няма да мине без помощта на роботи.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори