Първите седмици на живота: докосването на Бог

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Формирането на една личност не започва от денят на раждането, а доста преди това. Когато поемаме първата глътка въздух, голяма част от нашите характеристики са вече формирани. Това, което се е случило през деветте месеца в които се развиваме от микроскопична клетка до човешко бебе е в основата на това, което представляваме като възрастни индивиди.

НАЧАЛОТО

Един от 250 милиона сперматозоиди е успял да изпревари милионите други и да стигне до яйцеклетката. Това е началото, което дава отпечатък върху бъдещия човек още от малката клетка. Сперматозоидът победител определя вашия пол. Ако съдържа Х хромозома вие сте жена, ако съдържа Y хромозома вие ще бъдете мъж. Комбинацията от този уникален сперматозоид и яйцеклетката вече предопределя изцяло новата комбинация от гени, която ще бъде създадена и в крайна сметка ще оформи бъдещият човек.

ДЕН ШЕСТ

На шест дни, когато зародишът е все още  само няколко клетки, вие имате първия си тест. Ембрионът се е пренесъл в утробата на майката, но трябва да е здрав за да има смисъл от износването му цели 9 месеца. Това е причината две трети от ембрионите да не успеят с теста и да бъдат загубени дори преди майката да знае за съществуването им. Клетките формиращи ембриона трябва да дадат химически сигнал, че са здрави и силни и всичко е наред и могат да се развиват правилно. Тогава ембрионът са захваща стабилно в утробата.

СЛЕД ЧЕТИРИ СЕДМИЦИ

След четири седмици формата на вашето тяло вече се е изяснила и най-характерните ви черти започват да се формират. През следващите няколко седмици вашето лице започва да се оформя, след като 14 различни структури се съединяват и дават възможност върху тях да се наслагват сложните слоеве на тъканите. Структурата на лицето на всеки човек е една и съща и въпреки това няма две лица, които да са напълно еднакви. Лицето ви е резултат от гените с които разполагате, но и от точното време в което те са се включили в този процес. Стотици отделни и различни включвания във вашата ДНК в крайна сметка оформят характеристиките ви.

ЕДИНАДЕСЕТ СЕДМИЦИ

На осмата седмица вие вече сте израснали от ембрион до фетус (плод). На единадесетата седмица вече са се развили вашите крайници и започвате да ги движите. Тогава може да проличи дали ще сте левичар или не. Плодът започва да показва предпочитания, като раздвижва едната ръка повече в сравнение с другата, 90% от фетусите са десняци, 9% са левичари и по-малко от 1% са с еднакво развити крайници. Предпочитанията зависят от сигналите давани от вашите гени.

ДВАНАДЕСЕТА СЕДМИЦА

Тогава кожата обвиваща пръстите ви започва да се „набръчква“ , като изблъсква околоплодната течност около тях. Това взаимодействие със заобикалящата ви околоплодна течност води до моделирането на уникалните отпечатъци по пръстите ви, като дори еднояйчни близнаци имат различни пръстови отпечатъци. До 17-та седмица вие вече ще имате отпечатъци на десетте си пръста, които ще ви отличават от 7 милиарда други човешки същества.

ЧЕТИРИНАДЕСЕТА СЕДМИЦА

Вашето тяло продължава да се оформя, но вече в него се формира и имунна система. До 14-та седмица  вие вече произвеждате протеин – човешки левкоцитен антиген (HLA), който помага на имунната ви система да разпознава вируси и бактерии. Има хиляди възможни комбинации от HLA, като вие ги наследявате от родителите си. Според една теория, именно HLA протеините формират собствения ни мирис, различен от този на всеки друг човек. Според тази теория, избираме сексуалния си партньор с много различна от нашата HLA,  т.е. с различна от нашата миризма. Развитата преди раждането ви имунна система може да въздейства върху вашия живот по различни начини и в различни периоди от вашия живот.

ПЕТНАДЕСЕТА СЕДМИЦА

През този период вече имате мъжки или женски гениталии, което е било предопределено от дозата на тестостерона получен в осмата седмица на плода. През 15-та седмица идва втората доза тестостерон, която да подпомогне сексуалното формиране на вашия мозък. От 15-та  седмица, мъжкият плод получава голяма доза тестостерон произведен в тестисите, а женския плод получава значително по-малка доза тестостерон, произведен от неговата надбъбречна жлеза. Този процес създава определени характеристики за вашия мозък. Получените по-големи количества тестостерон обуславят по-мъжественото поведение. Любопитно е, че хора получили по-голямо количество тестостерон в утробата на майките си имат по-дълъг безименен пръст в сравнение с показалеца.

ДВАДЕСЕТ И ОСМА СЕДМИЦА

До 28-та седмица вашето тяло и вашият мозък са вече добре развити. Очите с помощта на конусовидните клетки вече различават цвят. Плодът вече произвежда и пигменти разпознаващи дължината на светлинните вълни – къси за син цвят, средно дълги за зелено и дълги за червено. Повечето хора след раждането си са способни да различават 10 милиона различни цветове, но има и такива, около 8% от мъжете и 0.5% от жените, които нямат всички нужни пигменти и не различават цветовете. Някои хора пък се раждат с четвърти тип пигмент, с който различават вълните между червено и зелено. Тези хора имат още по-добро възприятие за цветовете.

ТРИДЕСЕТ И СЕДМА СЕДМИЦА

За деветте месеца в утробата на майка си, вие сте се развили от една клетка до организъм съставен от около един трилион клетки.  Размерът до който сте пораснали зависи освен от гените на родителите ви, също и от вашата раса и вашия пол. За това е играло роля и поведението на майка ви по време на бременността – дали е пушила, дали е била изложена на стрес, с какво се е хранила. Всичко това е въздействало върху химически маркери във вашата ДНК, които контролират вашите гени. Теглото, с което сте се родили, оказва въздействие върху здравето ви на по-късен етап от живота. От него зависи индексът на телесната ви маса, предразположеността ви към заболявания като диабет, както и способностите ви да възприемате и учите. Времето на плода в утробата на майката предначертава дългосрочното развитие на човек в бъдеще.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори