Първите в света безпилотни таксита тръгват от днес в Сингапур

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Първите самоуправляващи се таксита от днес ще превозват пътници в Сингапур, информира Асошиейтед прес.
Избрани представители на обществеността ще могат да поръчат през смартфоните си безплатен превоз с таксита, чийто оператор е новосъздадената компания за софтуер за автономни превозни средства нюТонъми (nuTonomy).

Макар редица компании, сред които Гугъл (Google) и Волво (Volvo) да изпробват самоуправляващи се автомобили по обществените пътища от няколко години, нюТонъми твърди, че ще бъде първата, предлагаща транспорт на хората. Тя ще изпревари с няколко седмици Юбър (Uber), която планира да пусне превоз с автономни коли в Питсбърг (щата Пенсилвания).

Услугата ще стартира в малък мащаб – засега с шест коли, които до края на годината трябва да нараснат до десетина. В началото те ще се движат в ограничен периметър. Крайната цел, според представители на нюТонъми, е до 2018 година в Сингапур да има пълна флотилия от самоуправляващи се таксита. Това ще помогне да бъде намален рязко броят на автомобили по задръстените сингапурски пътища – от 900 000 на 300 000 по думите на главния оперативен директор Дъг Паркър.

Моделът би могъл да бъде възприет в големите градове по света, посочва младата компания. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори